Image

Byggkonkurserna ökade med 48 procent i januari

Sverige Företagskonkurserna ökade med 14 procent i januari. Det är precis som tidigare inom byggindustrin, transportsektorn och partihandeln som konkursökningarna är som störst. Inom byggindustrin ökade antalet konkurser med hela 48 procent, enligt UC.
Publicerad den 6 Februari 2013
Roland Sigbladh. Bild: UC
Roland Sigbladh.

Antalet företagskonkurser uppgick under januari månad till 638 – en ökning med 14 procent jämfört med samma månad föregående år.

– Den bistra konkursutveckling vi sett under 2012 hänger kvar och en hel del företag har problem med lönsamheten i den svaga konjunkturen. Utvecklingen skiljer sig dock åt mellan olika branscher, och som UC tidigare har berättat har de flesta företag trots allt en god ekonomi och tillräckliga reserver för att klara även en utdragen lågkonjunktur. Det återstår att se hur länge den försiktiga hållningen hos svenska hushåll kvarstår, då konsumtion är en viktig drivkraft för tillväxen, säger Roland Sigbladh, marknadschef på affärs- och kreditupplysningsföretaget UC.

Byggindustrin, transportsektorn och partihandeln hade ett tufft år 2012 och det nya året har inte inletts bättre. Konkurserna inom byggindustrin ökade med så mycket som 48 procent under januari jämfört med förra året.

– Byggföretagen har kämpat med svagare orderingångar under en längre tid nu, inte minst på grund av ett minskat bostadsbyggande i hela landet, säger Roland Sigbladh.
Konkursökningen var fördelad över de flesta län, men Västra Götaland utgör ett av undantagen och där minskade konkurserna med 7 procent i januari.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Neobos strategi framåt: Först avyttring – sedan förvärv

Bolag Fastighetsbolaget Neobo fortsätter minska sina vakanser och öka sin uthyrningsgrad. Däremot redovisar bolaget ett betydligt lägre förvaltningsresultat under första kvartalet, jämfört med samma period året innan. Bolagets vd, Ylva Sarby Westman, säger till Fastighetssverige: – Vi måste arbeta med alla rader i resultaträkningen om vi ska lyckas.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige