Image

Fiaskoprojekt kan få ny ägare

EKONOMI Det fiaskoartade Fanerdunprojektet i Kalmar kan få en ny ägare.
Publicerad den 14 Januari 2009

Fanerdun står inte högt i kurs i Kalmar längre. Löften har brutits och kineserna har en hyresskuld på 6,4 miljoner kronor till Kalmar kommun, enligt Barometern.

Nu kan en ny ägare vara på väg in. I en intervju med Barometern säger Fanerduns starke man Jinxing Luo att en kapitalstark ägare är på väg att ta över. Och det handlar inte om Ren Zhangou, som det tidigare har varit tal om.

- Det finns tre-fyra företag som är intresserade av att investera och ta över. Jag ska välja något av dem. Ren har inte förmåga att ta över. Han är inte tilltäckligt kapitalstark. Det finns kapitalstarkare företag som kan ta över och lyckas med projektet, säger Jinxing Luo.

Alla Fanerduns tillgångar i Sverige avyttras.

Jinxing Luo medger att han gjort misstag med Kalmarprojektet.
- Vi använde fel strategi. Den var kinesisk och den fungerade inte i Sverige. Det var därför det havererade. Vi behövde också mycket pengar till projektet samtidigt som det pågick ett projekt i Kina som slukade mycket kapital, säger han till Barometern.

Anledningen till att kineserna inte har betalat sina skulder är, enligt Barometern att Fanerdun inte fick sålt fastigheter i Kina, som sjunkit i värde. Beståndet ska tidigare har varit värt fem miljarder yuan (5,9 miljarder kronor).
- Priserna sjönk kraftigt, vi kunde inte ens sälja för tre miljarder. När vi inte kunde sälja kunde vi inte betala skulderna.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

"Visar att vi menar allvar med vår satsning i Finland"

Bolag Strawberry fortsätter sin expansion i Finland. Nu står det klart att bolaget tar över anrika Hotel Katajanokka på Skatudden i Helsingfors – och etablerar Clarion Collection på den finländska marknaden. Strawberrys etableringschef Daniel Stenbäck berättar för Fastighetssverige om betydelsen av att lansera Clarion Collection i Finland, om Helsingfors som hotellstad och om hur den finländska hotellmarknaden står sig kontra den svenska.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige