Image

Fastighetskompetensen hos nämnd ifrågasätts

POLITIK Vilken kommunal förvaltning är bäst lämpad för fastighetsfrågor? I Vänersborg vill de borgerliga ta ifrån barn- och ungdomsnämnden allt fastighetsansvar. Bakgrunden är två ordentliga felberäkningar från nämndens sida.
Publicerad den 22 April 2008

Vänersborgs kommun har en organisation där ansvaret för att projektera, bygga och förvalta fastigheter och vägar ligger under samhällsbyggnadsnämnden. Det enda undantaget är idrotts- och fritidsanläggningarna. För dem ansvarar arena- och fritidsenheten som lyder under barn- och ungdomsnämnden.

- Det här med fastigheter är så avancerat i dag. De har inte den kompetensen på fritidssidan, säger samhällsbyggnadsnämndens förste vice ordförande Johan Ekström (fp) till TTEla.

Tillsammans med två borgerliga kolleger har han nu skrivit en motion om att allt fastighetsansvar ska flyttas över till samhällsbyggnadsnämnden.

Barn- och ungdomsnämnden har på sistone visat upp grova räknefel när man har beräknat kostnader för nybyggen.

När kommunfullmäktige godkände Arena Vänersborg, den planerade bandy- och evenemangshallen, beräknades investeringen till 140 miljoner kronor. Kostnaden där har nu rusat iväg till 170 miljoner kronor, och det är oklart hur detta ska lösas.

Dessutom landade en gymnastikhall som skulle kosta tre miljoner kronor, på sju miljoner, alltså mer än dubbelt så mycket som beräknat.

- När man fattar ett beslut ska man veta vad det kostar. Då slipper vi överraskningar efteråt. Arenan hade kanske kostat 170 miljoner för oss också, men då hade vi vetat det från början, säger Johan Ekström till TTEla.

Barn- och ungdomsnämndens ordförande S Anders Larsson (s) är medveten om att han inte har tillgång till samma tekniska kompetens som kollegerna i samhällsbyggnadsnämnden.
Samtidigt menar han att de gör det för enkelt för sig när de drar generella slutsatser utifrån de komplexa ärendena som rör gymnastikhallen och arenan.

- Det finns bitar där det kan krävas specialkunskap. Vi har hållit på rätt så mycket med badet i Vargön, till exempel. Samhällsbyggnadsnämnden har inga bad som de jobbar med, säger han till TTEla.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Centralstaden får grönt ljus: "Oj, vad vi har väntat på detta!"

Bygg/Arkitektur Mark- och miljööverdomstolen har nu gett positivt besked gällande utvecklingen av centralenområdet i Göteborg. Domen, som inte kan överklagas, gäller detaljplanen för området norr om Centralstationen i Göteborg och möjliggör att fler delar av projekt Centralstaden Göteborg kan bli verklighet. Fastighetssverige har talat med Henrik Kant, stadsbyggnadsdirektör på Göteborgs stad, om projektet.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige