– Idag tar det i snitt fem år från att en planprocess inleds till dess att ett första spadtag kan tas. Det bromsar upp bostadsbyggandet och påverkar hela samhällsutvecklingen. Det vill vi ändra på, säger Initiativets ordförande Nancy Mattsson, projektutvecklingschef JM.
Tillsammans med ett antal experter och branschaktörer har Initiativet arbetat fram 16 konkreta förslag till områden att reformera. Några av hörnpelarna i reformagendan är:
–Bostadsbyggande behöver betraktas som ett angeläget samhällsintresse och därför ges en större tyngd i avvägningar mot andra samhällsintressen som exempelvis strandskydd, riksintresse och artskydd. Det handlar främst om att åstadkomma en bättre samordning mellan plan- och bygglagen och miljöbalken.
– Tillämpningen av regelverk behöver förtydligas inom områden som utbyggnad av allmän plats i exploateringsavtal, och upphandling och återvinning av moms knutet till detta.
– Det behöver också skapas vidareutbildningar med inriktning på stadsbyggande och myndighetsutövning – riktat till kommunala detaljplanehandläggare, men också till tjänstemän på länsstyrelserna och branschens projektledare.
– Reformagendan innehåller även förslag kring områden som införande av ett nationellt ärendehanteringssystem, effektivisering av lantmäteriförrättningar, förtydligande av Länsstyrelsens ansvar för bostadsförsörjningen samt kommunernas debitering av plankostnader.
Under arbetet med reformförslagen har, i kartläggning och intervjuer, bilden stärkts av att utredningsbördan i planärenden ökat väsentligt under senare år. Såväl målkonflikter i lagstiftningen som intressekonflikter mellan olika aktörer driver fram allt fler och alltmer komplicerade utredningar. Det är numera inte ovanligt att en genomsnittlig planprocess inbegriper 20-30 utredningar inom olika sakområden.
– Vår ambition är att skapa en öppen och konstruktiv dialog mellan samhällsbyggandets aktörer och framförallt att gå från ord till handling. Att få till kortare ledtider inom plan- och tillståndsprocesser är komplext och kräver ett helhetsgrepp – något som vi har försökt att ta. Vi gör inte anspråk på att ha alla svaren, men vi bedömer att vår reformagenda har goda förutsättningar att ge betydande och snabba resultat, säger Mårten Lilja, vice VD Riksbyggen.
Aros Bostad, JM, K-Fastigheter, Riksbyggen och Skanska vill att de senaste årens stadiga utveckling mot ständigt längre ledtider i handläggningen av nya bostadsutvecklingsprojekt vänds. De tycker gemensamt att den växande trögheten är något som måste åtgärdas. För långa ledtider i kommunernas detalj- och planprocesser leder till högre kostnader för att bygga, och i förlängningen färre byggda bostäder. Det blir för höga trösklar kring bostadsmarknaden helt i onödan. Därför formerade de tillsammans Initiativet Bygg i Tid, som en plattform för att driva på vad de anser är en viktig debatt om hur utvecklingen kan vändas.
Aros Bostad är ett partnerägt fastighetsutvecklingsbolag med fokus på utveckling av moderna, funktionella och hållbara bostäder i attraktiva geografiska lägen, med materialval och gestaltning som står sig över tid. Bolaget förvärvar, utvecklar och/eller konverterar kommersiella fastigheter och mark till byggrätter eller färdiga bostäder. Genom att agera långsiktigt, med ansvar för hela värdekedjan, skapas en trygg bostadsaffär för kunderna och en stabil avkastning åt investerarna.
Huvudinvesterare är företrädesvis institutionellt kapital från Första AP-fonden, finlä...
Presenteras av WeOffice
Presenteras av Pattern Geographic
Bolag Liten milstolpe passerad i bolagets ägande.
Kommentera
När du lämnar en kommentar måste du uppge e-post, den används endast till att informera dig om svar på din kommentar och visas inte för andra besökare.