Image

Fastighetsägarna: Långsam och osäker återhämtning

Stockholm Den svaga och osäkra utvecklingen på Sveriges viktigaste exportmarknader kommer att tynga tillväxten i den svenska ekonomin under de kommande åren. Det ger fortsatt hög arbetslöshet och låg inflation. Därför dröjer det till 2015 innan Riksbanken höjer räntan. Det skriver Fastighetsägarna i sin senaste konjunkturprognos.
Publicerad den 7 Oktober 2013
Tomas Ernhagen. Bild: Fastighetsägarna
Tomas Ernhagen.

– De svenska bankekonomerna räknar med att Riksbanken kommer att höja räntan redan till våren nästa år. Den uppfattningen bygger på en alltför optimistisk syn på utvecklingen i vår omvärld och på de svenska konsumenternas vilja att öppna plånboken, säger Fastighetsägarnas chefekonom Tomas Ernhagen.

De optimistiska prognoserna bygger på att de svenska hushållen och företagen, enligt olika förtroendeindikatorer, har blivit mindre pessimistiska om framtiden. Fastighetsägarna understryker att dessa indikatorer fungerat mycket dåligt som prognosverktyg under de senaste åren. I stället tar Fastighetsägarna fasta på att statistiken över den faktiska produktionen och efterfrågan i ekonomin pekar på att återhämtningen mattats av.

– Vi räknar därför med att BNP ökar 1 procent i år och drygt 2 procent 2014. Skälet är att utvecklingen på våra viktigaste exportmarknader är svag. Dessutom är den politiska osäkerheten stor. Det gäller i synnerhet i euroområdet där den höga arbetslösheten i krisländerna är ett uppenbart hot mot valutaunionens framtid. Men det gäller även USA där kampen om den federala budgeten fortsätter, säger Tomas Ernhagen.

Sysselsättningen i Sverige förväntas vara stabil, trots den svaga ekonomiska utvecklingen. Därför räknar Fastighetsägarna med fortsatt stabila vakanser och hyresnivåer i fastighetssektorn. Tillsammans med det låga ränteläget, ser situationen förhållandevis ljus ut för fastighetsföretagen. Det största hotet utgörs av den omfattande omreglering som sker av finansmarknaderna, där Sverige har valt att vara bäst i klassen.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

"Visar att vi menar allvar med vår satsning i Finland"

Bolag Strawberry fortsätter sin expansion i Finland. Nu står det klart att bolaget tar över anrika Hotel Katajanokka på Skatudden i Helsingfors – och etablerar Clarion Collection på den finländska marknaden. Strawberrys etableringschef Daniel Stenbäck berättar för Fastighetssverige om betydelsen av att lansera Clarion Collection i Finland, om Helsingfors som hotellstad och om hur den finländska hotellmarknaden står sig kontra den svenska.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige