Fastighetsbranschen utgör samhällets infrastruktur och är en av Sveriges största och viktigaste branscher. I en föränderlig omvärld är branschen ständigt i behov av nya kunskaper. Fastighetsägarna GFR har därför beslutat sig för att instifta ett uppsatsstipendium på 30 000 kronor. Uppsatsen ska ha en tydlig koppling till fastighetsbranschens verksamhet och vara skriven under perioden 1 januari till 31 juli 2023.
– Vi hoppas att stipendiet ska få fler studenter att intressera sig för fastighetsbranschens frågor. De är mångfacetterade, intressanta och komplexa. Som branschorganisation engagerar vi oss i allt från stadsutveckling och hyresmarknadens funktionssätt till skatter, energi- och trygghetsfrågor. Det finns många intressanta frågeställningar säger Rikard Ljunggren, vd på Fastighetsägarna GFR.
Tänkbara uppsatsämnen skulle exempelvis kunna vara hyresregleringens effekter, en analys av plan- och bygglagen eller en utvärdering av trygghetsskapande åtgärder i bostadsområden. Detta är dock bara uppslag. Med tanke på bredden i fastighetsbranschens verksamhet är det i praktiken enbart fantasin som sätter gränser.
Kriterier för att kunna söka stipendiet
Uppsatsen har en tydlig koppling till fastighetsbranschens verksamhet
Uppsatsen är skriven under perioden 1 januari till 31 juli 2023
Uppsatsen är på kandidat-, magister- eller masternivå.
Uppsatsen är kopplad till ett lärosäte inom Fastighetsägarna GFR:s geografiska område.
Studenter från samtliga akademiska discipliner är välkomna att söka stipendiet. Uppsatsen ska dock vara skriven på ett lärosäte som ligger i Fastighetsägarna GFR:s region. Stipendiet finansieras av Fastighetsägarnas projektmedelsfond.
Lista över aktuella lärosäten:
Chalmers tekniska högskola
Göteborgs universitet
Högskolan i Borås
Högskolan i Halmstad
Högskolan i Jönköping
Högskolan i Skövde
Högskolan Väst
Karlstads universitet
Linköpings universitet
Linnéuniversitetet
Vinnaren kommer att presenteras under hösten 2023. Stipendiesumman kan komma att delas mellan flera. Mottagaren förväntas presentera uppsatsen vid ett seminarium samt medverka i Fastighetsägarnas interna mediekanaler.
Energi/miljö Genom att bevara byggnaders stomme kan man minska klimatpåverkan med 60 procent och avfallsmängderna med nästan 80 procent jämfört med om man river och bygger nytt. Det visar en studie som IVL Svenska Miljöinstitutet gjort i Halland där man tittat på ombyggnation av skolor och jämfört olika alternativ. Man har också tittat på de ekonomiska vinsterna. – När man renoverar och bygger till så genererar det betydande intäkter snabbare, berättar Johanna Andersson på IVL.
Kommentera
När du lämnar en kommentar måste du uppge e-post, den används endast till att informera dig om svar på din kommentar och visas inte för andra besökare.