Image

Fackbasen: "Värre än under 90-talskrisen"

PERSONAL Efter Skanskas dramatiska neddragningsbesked är Thomas Gustavsson, andre ordförande i Byggnads, djupt oroad. - Arbetslösheten i byggsektorn riskerar nu att bli värre än under 90-talskrisen, då den låg på över 30 procent, säger han.
Publicerad den 25 November 2008

- Jag är inte helt överraskad att Skanska nu varslar. Konjunkturen ser mörk ut och Byggbranschen är en av de branscher som drabbats värst. Hittills har uppemot 5 000 byggjobbare varslats och till detta kommer de mindre byggföretagen som inte ingår i varselstatistiken, säger Thomas Gustavsson.

- Arbetslösheten i byggsektorn riskerar nu att bli värre än under 90-talskrisen, då den låg på över 30 procent. Då kunde svenska byggnadsarbetare söka jobb i Norge och Tyskland, men den här gången är deras byggmarknader också i kris. Detta är tragiskt för alla de som drabbats och för branschen som riskerar att dräneras på kompetenta yrkesarbetare, säger Thomas Gustavsson.

- Nu måste regeringen snabbt sätta in åtgärder för att möta upp krisen i byggbranschen. Jag har tidigare framhållit att det nu är läge att införa ROT-avdrag och ytterligare åtgärder kan vara att satsa på att rusta upp miljonprogrammen och införa investeringsbidrag. Även byggföretagen och Arbetsförmedlingen har ett ansvar för att stödja de som sägs upp genom bland andra utbildningsinsatser, avslutar Thomas Gustavsson .

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

De investerade mest i det egna beståndet under 2023

Lista Fastighetssverige listar nu vilka noterade bolag som investerade mest i sina fastigheter under föregående år.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige