Image

3 400 får gå från Skanska

PERSONAL Skanska planerar jättelika personalneddragningar. 3 400 personer i Norden får sluta, varav 2 000 i Sverige. - Jag beklagar att detta drabbar så många medarbetare och deras familjer, säger Skanskas vd och koncernchef Johan Karlström.
Publicerad den 25 November 2008

Av totalt 20 500 anställda i Norden får 3 400 gå, varav 2 000 i Sverige, 600 i Finland och 800 personer i Norge. Åtgärderna kommer att beröra såväl administration som bemanningen på projektnivå.

Orsaken är den vikande byggmarknaden. Skanska tror på en volymnedgång på cirka 15 procent i Norden under 2009, beroende på den mycket kraftiga nedgången på bostadsmarknaderna, men en försvagning väntas även inom övrigt husbyggande.

Även på Skanskas övriga marknader kommer det löpande att ske anpassningar av organisationen, men i nuläget ser bolaget inget behov av extraordinära åtgärder.

Kostnaden för att genomföra personalminskningarna förväntas uppgå till cirka 600 miljoner kronor. Kostnaden kommer att belasta Skanskas resultat för det fjärde kvartalet 2008.

– Jag beklagar att detta drabbar så många medarbetare och deras familjer. I nuvarande situation är det dessvärre nödvändigt att anpassa vår bemanning och våra kostnader till en lägre affärsvolym på de nordiska byggmarknaderna, säger Skanskas vd och koncernchef Johan Karlström.

– Vår genomgång av samtliga enheter i Skanska visar samtidigt att vår geografiska bredd och mix av verksamheter bidrar till att mildra effekten på koncernen, säger Johan Karlström.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

De investerade mest i det egna beståndet under 2023

Lista Fastighetssverige listar nu vilka noterade bolag som investerade mest i sina fastigheter under föregående år.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige