Image

"På väg mot kompetenskatastrof"

PERSONAL Jonas Gustavsson, vd för Fasticon Kompetens, efterlyser snabba åtgärder efter den senaste tidens varsel, och pekar på en kommande kompetensbrist inom både bygg- och fastighetsbranschen. - Beslutsfattarna måste ta tag i det här. Vi är på väg mot en katastrof, säger Gustavsson till Fastighetssverige.
Publicerad den 28 November 2008

Jonas Gustavsson vill att flera organisationer och beslutsfattare i branschen tar efter Sabo, som i ett öppet brev (som publiceras här på fsve.se) till regeringen kräver stimulansåtgärder för att få igång byggbranschen.

Han menar dels att läget inom exempelvis miljonprogrammet på många håll är akut och att det är helt nödvändigt att genomföra stora renoveringar nu, och dels att fastighetsbranschen kan komma att förlora mängder av värdefull kompetens som aldrig kommer tillbaka.

- Vårt systerbolag Fasticon, som sitter i den här verkligheten hela dagarna och jobbar med statusbesiktning och underhållsplanering ser det här tydligt. Läget är mycket allvarligt på många ställen efter mer än 20 år av eftersatt underhåll, och det handlar inte bara om miljonprogrammet. Redan under den förra lågkonjunkturen diskuterades samma problemställningar, det var allvarligt redan då, och det har ju bara blivit värre.

- Regeringen måste driva igenom incitament som rotavdrag och investeringsbidrag med mera och dessutom få fart på banker, så att finansieringen kommer igång. Och det handlar också om nybyggnation. Det är ju som Sabo skriver, samtidigt som allt det här händer så är det ju bostadsbrist i landet.

Fastighetsbranschen riskerar också att förlora mycket av den kompetens som är helt nödvändig för att klara de stora pensionsavgångarna som är på väg nu när 40-talisterna ska sluta arbeta. Var finns ersättarna när konjunkturen vänder?

- Ur mitt kompetensperspektiv ser jag tydligt att det kommer att få stora följdverkningar om man inte agerar nu. Mycket kompetens riskerar att försvinna, både från byggsidan samt framöver drabbas även fastighetsbranschen. Många kommer att försvinna till andra branscher, och tittar man ett par år framåt när man verkligen måste ta till underhållsåtgärder, när hjulen börjar rulla igen och när 40-talisterna går i pension – räcker kompetensen till då?

Tycker du att företagen gör fel som säger upp folk nu?
- Nej, de har inget alternativ. När fastighetsvärdena skrivs ner och vakansgraderna ökar, vad ska de göra? De måste slimma organisationerna. Det här ligger på regeringsnivå. Det måste till påtryckningar på regeringen och debatt i branschen.

- Men allt är inte nattsvart. Det går fortfarande att lösa detta. Men, som sagt, det krävs snabba åtgärder.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Sparbössan växer – på egna villkor

Bolag Sparbössan är väldigt selektivt som fastighetsbolag: Fastigheterna i portföljen bör ha ett kulturhistoriskt eller arkitektoniskt värde. Så när vd Sara Östmark pratar om att bolaget är inne i en "tillväxtresa", ja, då är det tillväxt på egna villkor och i egen takt. – Det handlar om vilken typ av organisation man vill jobba i, berättar hon för Fastighetssverige.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige