Image

"Vi kan gå miste om en hel generation"

BYGG Också fackförbundet Byggnads kräver nu regeringsåtgärder för byggbranschen. - Historien upprepar sig. Vi kan gå miste om en hel generation byggnadsarbetare. Det är en katastrof för hela branschen och för de unga byggarna personligen, säger Hans Tilly, ordförande för Byggnads.
Publicerad den 4 December 2008

Antalet varsel i byggbranschen är uppe i över 5000 de senaste månaderna. Av dem är nästan 700 lärlingar som antingen riskerar uppsägning eller redan har blivit uppsagda.

Byggnads vill se satsningar som får de unga att stanna kvar i branschen även när det blir kärvare tider och menar att regeringen därför bör satsa på ett särskilt åtgärdsprogram.

Vid 90-talets ekonomiska kris drabbades byggbranschen hårt och jobben på byggmarknaden försvann. Då försvann också en hel generation unga byggare från byggbranschen, menar Byggnads.

- Historien upprepar sig. Vi kan gå miste om en hel generation byggnadsarbetare. Det är en katastrof för hela branschen och för de unga byggarna personligen, säger Hans Tilly, ordförande för Byggnads.

- Det är tragiskt för de unga byggjobbarna som tvingas avsluta sin lärlingsutbildning och som därmed inte får sitt yrkesbevis. Då blir det oerhört svårt att återvända till byggbranschen när det blir bättre tider.

Byggnads vill att regeringen satsar på ett arbetsmarknadspolitiskt åtgärdsprogram som gör att unga byggare kan få ut sitt yrkesbevis:

- Arbetsförmedlingen måste få mer resurser för att kunna skapa lärlingsprojekt och låta ungdomarna gå klart sina lärlingsutbildningar, säger Hans Tilly.

- Vidare är underhållet av bostäder eftersatt så det finns ett stort behov av renoveringar. Det som behövs är bland annat storsatsning på våra miljonprogram. Det är en viktig åtgärd både inom bostads- och integrationspolitiken. Här finns en uppgift för bygglärlingar att fylla, säger Hans Tilly.

- Ett annat förslag är att göra den så kallade Hallandsmodellen nationell. Det vill säga att man med statliga pengar renoverar kulturbyggnader. Med gamla hantverkstekniker renoverar man och bevarar till eftervärlden. Samtidigt som tusentals unga kan få sina yrkesbevis, fortsätter Hans Tilly.

- Socialdemokraterna har presenterat ett jobbpaket för att möta krisen i byggbranschen. Man vill bland annat investera tre miljarder per år 2009 och 2010 för att få igång klimatanpassad renovering av miljonprogrammen och införa ROT-avdrag för 2009. Jag undrar nu vad regeringen vill göra? Tänker de sitta helt passivt och se på när ungdomar går ut i arbetslöshet? Regeringen måste vakna och vidta åtgärder omedelbart.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Annons Image
Annons Image

Senast från Fastighetssverige Plus

De vinner prestigeuppdrag när börsjätten bygger höghus

Bygg/Arkitektur Skanska siktar på 30 000 kvadratmeter förtätning med kongresscenter och hotell i centrala Lund. Läs om vilket kontor som står bakom det vinnande arkitektförslaget och se bilder på det ambitiösa projektet i direkt anslutning till Lund C.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige

Fastighetssverige PLAY