Image

(S): "Sju miljarder till renoveringsstöd"

POLITIK Socialdemokraterna vill satsa sju miljarder kronor 2009-2010 på att rusta upp miljonprogramsområdena och offentliga lokaler. (S) föreslår en 20-procentig subvention av renoveringskostnader i miljonprogramsområdena.
Publicerad den 3 December 2008

På tisdagen presenterade socialdemokraternas jobbkommission vad man vill göra för att motverka varsel och arbetslöshet i byggsektorn.

- Byggbranschen är vital för att hålla sysselsättningen uppe. Man brukar räkna med att en yrkesarbetare i bostadsproduktion ger sysselsättning för ytterligare tre till fyra personer. Därför är det viktigt att stimulera byggandet. När konjunkturen nu viker kraftigt neråt är det rätt läge att investera i miljonprogrammets områden, där det finns stora renoveringsbehov, säger socialdemokraternas ekonomiskpolitiske talesperson Thomas Östros, som tillsammans med Mona Sahlin och Wanja Lundby-Wedin leder jobbkommissionen.

- Vi är beredda att investera tre miljarder kronor per år under 2009 och 2010 för att få igång investeringar i miljonprogramsområdena. Vi vill se en statlig stimulans på 20 procent av kostnaden upp till ett tak på max 75 000 kronor per lägenhet. Det kan innebära renovering av runt 40 000 lägenheter och ge cirka 25 500 årsarbeten i byggbranschen.

- Dessutom vill vi investera 500 miljoner kronor per år 2009 och 2010 i riktade statsbidrag till de kommuner som rustar upp förskolor, skolor, äldreboenden för att möta angelägna behov. För att kommunerna ska få del av bidraget ska det krävas att de investerar minst lika mycket själva och att investeringarna präglas av miljötänkande och energieffektivisering.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Annons Image
Annons Image

Senast från Fastighetssverige Plus

De vinner prestigeuppdrag när börsjätten bygger höghus

Bygg/Arkitektur Skanska siktar på 30 000 kvadratmeter förtätning med kongresscenter och hotell i centrala Lund. Läs om vilket kontor som står bakom det vinnande arkitektförslaget och se bilder på det ambitiösa projektet i direkt anslutning till Lund C.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige

Fastighetssverige PLAY