Image
Europi-JV gör sale-and-leaseback-affär med Siemens.
Europi-JV gör sale-and-leaseback-affär med Siemens. Bild: Europi

Europi JV-köper i Barcelona

Transaktioner JV:t mellan det svenska fastighetsbolaget Europi Property Group, Arié Family Office och Kefren Capital Real Estate har förvärvat sin andra kontorsfastighet i Barcelona.
Publicerad den 1 Juni 2023

JV:t har nyligen slutfört förvärvet av sin andra kontorsfastighet i Barcelona, belägen på Carrer Lluís Muntadas 5 i Cornellà. Fastigheten har förvärvats från Siemens och transaktionen utgörs delvis av en sale and leaseback-affär. Den 13 088 kvadratmeter stora kontorsfastigheten med flera hyresgäster är strategiskt belägen, nära lokala, nationella och internationella kommunikationer samt närliggande service. Vid förvärvet hade fastigheten en uthyrningsgrad på 86 procent och var delvis uthyrd till bolag inom Siemens-koncernen samt till andra större, välkända bolag som Nexeo Solutions, ISS, TDK och Atos.

Med förvärvet stärker JV:t sin närvaro i Barcelona, där man sedan december 2021 har ägt den närliggande fastigheten Esplugues 225. Förvärvet möjliggör också synergier som kommer att ge hyresgästerna bättre service. JV:t planerar att optimera fastighetens ESG-profil och uppnå BREEAM-certifieringen "Excellent". Målet är att erbjuda hållbarhetscertifierade ytor i världsklass till ett attraktivt pris, som möter nuvarande och framtida krav från både befintliga och kommande hyresgäster.

I förvärvet representerades köparen juridiskt av Buigas och Dress & Sommer agerade teknisk rådgivare. Säljaren representerades av Deloitte Legal juridiskt och BNP Paribas var transaktionsrådgivare.

Europi och Kefren bildade ett JV under 2021 med avsikten att investera 150 miljoner euro i högkvalitativa och strategiskt belägna kontorsfastigheter i Madrid och Barcelona, städer som är kända för sin starka kontorsmarknad och attraktivitet för både hyresgäster och investerare. JV:t vill förvärva fler fastigheter med utvecklingspotential där fokus ligger på att förbättra ESG-standard, uthyrningsgrad, tekniska specifikationer samt hyresgästernas ytor.

På kort sikt är målet för JV:t att selektivt förvärva ytterligare en eller två fastigheter till portföljen. Både Madrid och Barcelona är mycket attraktiva marknader för hyresgäster som vill etablera sig eller expandera inom städerna. Hög livskvalitet, högkvalificerad arbetskraft, goda internationella och nationella kommunikationer samt relativt överkomlig prisbild borgar för att sysselsättnings- och befolkningstillväxten i städerna kommer att vara högre än i andra europeiska jämförbara städer. Dessutom har de senaste förändringarna i arbetsmönster lett till att både multinationella bolag och små och medelstora bolag omprövar sina kontorsupplägg, inte minst på grund av nya och accelererande trender som att arbeta lokalt och decentralisering av kontor. Detta förväntas fortsätta att generera intressanta investeringsmöjligheter på delmarknaderna i båda städerna.
– Det här är vår andra direktinvestering i Spanien och visar på vår fortsatta starka övertygelse kring strategin och vår partner Kefren Capital Real Estate. Vi tror att det går att hitta attraktiva investeringsmöjligheter i Barcelona och Madrid även i den nuvarande makroekonomiska miljön och fortsätter att leta efter lämpliga nya möjligheter på dessa marknader, säger Jonathan Willén, vd på Europi.
– Vi är stolta över att växa vårt JV med Europi Property Group och Arié Family Office genom förvärvet av den här fastigheten till vår portfölj. I ett läge med osäkerhet på fastighetsmarknaden har vi lyckats genomföra förvärvet och finansieringen av denna högavkastande fastighet av högsta kvalitet i ett gentrifierat, urbant läge i Barcelona. Detta är ett viktigt steg i vår strategi som Value-Add-investerare i Spanien. Vårt mål är att skapa attraktiva arbetsplatser för hyresgäster med fokus på miljömässig hållbarhet och vi arbetar för att uppnå de högsta ESG-certifieringarna för våra fastigheter, säger Pelayo, vd på Kefren Capital.

- Redaktionen
red@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Colliers-toppen: Då vänder fastighetsmarknaden

Bolag Transaktionsmarknaden i Norden är den svagaste på ett decennium och någon särskilt stor ljusning väntar sig inte Colliers under det avslutande kvartalet, även om de väntar sig att det blir det starkaste på året och att ungefär tio miljarder euro ska omsättas fram till årsskiftet. För Fastighetsmarknaden som helhet dröjer det innan återhämtningen är här, först ska börsen och sedan obligationsmarknaden rätta till sig, det berättade Colliers nordiska vd Bård Bjølgerud under bolagets senaste Nordic Outlook-presentation.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige