Kommissionen har analyserat medlemsländernas krav för att få bedriva vissa typer av yrken. I de fall där kommissionen ansett att regleringen är alltför rigorös, har man uppmanat medlemsländerna att sänka kraven. Syftet är vällovligt: medlemsländernas krav på yrkesregleringar ska vara proportionerliga och får inte användas i protektionistiska syften. Om det ställs onödigt höga krav på att få utöva ett visst yrke, kan det hämma konkurrensen och den fria rörligheten.
Beträffande fastighetsmäklare har kommissionen uppmanat Sverige att överväga en liberalisering av lagstiftningen. Sverige bör, skriver kommissionen, ”beakta möjligheten att låta andra yrkesutövare få tillträde till verksamheter som för närvarande endast är förbehållna fastighetsmäklare.”
– Kommissionens förslag bygger av allt att döma på ett missförstånd. Kommissionen har inte förstått vilka uppgifter en svensk fastighetsmäklare har, säger Fastighetsmäklarförbundet FMF:s vd Carolina Stegman.
I meddelandet skriver kommissionen att i Sverige ”bistår … fastighetsmäklare vid utarbetandet av lämplig dokumentation, och de kan även ge rådgivning i fråga om avtalsbestämmelser.”
– Det är två fel i den korta meningen. För det första har mäklaren en ovillkorlig skyldighet att ge parterna råd. För det andra ”bistår” inte mäklaren ”vid utarbetande av lämplig dokumentation”, som kommissionen uttrycker det. Mäklaren ska på egen hand upprätta samtliga de handlingar som behövs för överlåtelsen, bland annat köpekontraktet, säger Carolina Stegman och fortsätter:
– Eftersom fastighetsmäklaren har ett omfattande ansvar, är det en självklarhet att professionen måste vara reglerad med krav på akademisk utbildning, ansvarsförsäkring och offentligrättslig tillsyn. Att sänka kraven på fastighetsmäklare skulle rimma illa med konsumentskyddet.
Presenteras av Fastighetsägarna Service
Presenteras av Brandskyddsföreningen
Presenteras av CDVI
Presenteras av Aros Kapital
Presenteras av Fastighetsägarna Service
Transaktioner Hur blir transaktionsåret 2025, vilka faktorer kommer ha störst påverkan för dess utvecklingen, vilka segment blir heta respektive kalla och vilken roll kommer utländska aktörer spela på den svenska transaktionsmarknaden? En panel bestående av Erik Nyman, JLL, Peter Wiman, EY, Maryrose David, Savills, och Adam Tyrcha, Newsec, ger sin bild av transaktionsåret som står för dörren.
Kommentera
När du lämnar en kommentar måste du uppge e-post, den används endast till att informera dig om svar på din kommentar och visas inte för andra besökare.