Image
Merkurhuset Platzer
Merkurhuset Platzer Bild: Platzer

Etraveli Group blir största hyresgäst i nyrestaurerade Merkurhuset

Uthyrning Under 2021 stod det kontrastrika kvarteret Merkur klart, med en ny byggnad sammanfogad med den befintliga. I mars 2023 fick byggnaden Kasper Salin-priset för bästa byggnadsverk. Nu har Etraveli Group tecknat ett 3-årigt hyresavtal om 2 200 kvadratmeter med fastighetsägarna Platzer och Bygg-Göta.
Publicerad den 22 Mars 2023

Merkur uppfördes redan 1897 på Skeppsbron i centrala Göteborg och är i dag den äldsta bevarade byggnaden i området. Det ursprungliga Merkurhuset var då ett kontorshus för rederier och än idag finns biljettdiskarna från rederitiden kvar.

Fastigheten Merkur samägs av Platzer och Bygg-Göta sedan 2017. Under 2019 påbörjades utvecklingen av en ny byggnad i anslutning till den befintliga tillsammans med Bornstein Lyckefors Arkitekter (numera Olsson Lyckefors Arkitektur). Den nya kontrastrika helheten stod klar 2021.

Platzer och Bygg-Göta har nu tecknat ett hyresavtal i den ursprungliga byggnaden av Merkur med Etraveli Group. Avtalet är på 3 år och omfattar 2 200 kvadratmeter på plan 4, 5 och 6 med tillträde i september 2023. Etraveli Group är ett globalt teknikbolag med fokus på flygresor och är verksamt på alla kontinenter. De har idag cirka 110 medarbetare och byter kontorsläge i Göteborg från Kungsgatan till Skeppsbron.

– Vi på Etraveli Group fortsätter att växa vår teknik- och utvecklingsavdelning i Göteborg och då är det en fantastisk möjlighet att göra det i en byggnad som Merkur. Genom renovering av huset får vi ett ändamålsenligt kontor, i en vacker byggnad med centralt läge vid Skeppsbron och med en mycket fin utsikt över kanalen. Att det dessutom finns en historik inom resebranschen och att känslan i huset har bevarats genom en varsam renovering gör det perfekt för oss, säger Mikael Örtelind, CTO på Etraveli Group.

– Redan under förra seklet kom människor till Merkur för att köpa resor ut i världen. Nu sluts cirkeln igen genom uthyrningen till Etraveli Group. Utseendemässigt återskapas husets forna ståtlighet samtidigt som vi tekniskt framtidssäkrar arbetsmiljön. Projektet kommer att restaurera och förstärka fasad, fönster och tak. Bakom det visuellt tillgängliga byts tekniska system såsom el, ventilation, värme och VA, säger Pelle Arve, områdeschef på Platzer.

- Redaktionen
red@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Max Barclay ser risker: "Inte säker på att Sverige är så himla långt före"

Sverige Max Barclay, med titlarna vice vd, Nordenchef och chef för Newsecs nordiska rådgivningsverksamhet, sätter fingret i luften och spanar om hur 2024 utvecklar sig, vilket segment som är hetast just nu och hur de som rådgivare kan dra fördel av utvecklingen av artificiell intelligens, AI.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige