Image

DTZ: Stark efterfrågan men begränsat utbud

Transaktioner Hittills i år är transaktionsvolymen för kommersiella fastigheter i Sverige uppe i 91 miljarder kronor, 33 procent högre än motsvarande period förra året, enligt DTZ. Samtidigt bromsas omsättningen av ett begränsat utbud.
Publicerad den 2 Oktober 2014
Agneta Jacobsson. Bild: Torbjörn Persson
Agneta Jacobsson.

Det var framför allt under andra kvartalet som omsättningen ökade starkt. Då omsattes fastigheter för 41 miljarder kronor, vilket var 38 procent mer än samma kvartal förra året.

Under det tredje kvartalet har fastigheter för närmare 26 miljarder kronor omsatts, vilket är något högre än tredje kvartalet 2013, då transaktionsvolymen uppgick till strax under 25 miljarder.

- Vi upplever att det råder en väldigt stark efterfrågan på fastigheter. Finansieringsmöjligheterna är extremt goda och köparna har ett brett fokus både i termer av geografiskt läge och fastighetssektor. Nu börjar intresset också öka från internationellt kapital. Det som dämpar aktiviteten nu är det begränsade utbudet av fastigheter till försäljning, säger Agneta Jacobsson, vd för DTZ i Sverige.

Även om investerarna gradvis har vidgat sitt fokus beträffande fastighetssektorer, har bostäder och kontor fortsatt ligga i investeringstoppen. Kontor var det största segmentet under tredje kvartalet och stod för 33 procent av omsättningen. Bostäder var det näst största segmentet med en andel på 22 procent.

Under kvartalet omsattes det ett antal större portföljer med fastigheter spridda över flera län. Dessa affärer stod för närmare 30 procent av transaktionsvolymen. Förutom dessa var Stockholm den marknad som attraherade mest kapital med 26 procent av totalvolymen. Skånes andel uppgick till närmare 13 procent och Västra Götalands andel var strax under fyra procent.

De svenska investerarna har fortsatt att dominera marknaden och stod för mer än 91 procent av det investerade kapitalet och 86 procent av försäljningsvolymen under tredje kvartalet. När det gäller indirekta investeringar är volymen av internationellt kapital fortsatt stor.

- Med den efterfrågan som råder på marknaden kan vi förvänta oss ett starkt fjärde kvartal. Blir transaktionsvolymen under fjärde kvartalet i linje med samma kvartal förra året, kan helårsvolymen komma upp i 120 miljarder kronor, vilket är i nivå med helårsvolymen 2005. Kommer det ut fler fastigheter på marknaden kan omsättningen bli än högre, säger Karin Witalis, researchchef på DTZ i Sverige.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Efter utmaningar under pandemin: Skanska börjar se ljuset i tunneln

Bolag Skanskas vd Anders Danielsson om prestationen under årets andra kvartal, stundande utmaningar, och det stora intresset från investerarmarknaden.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige

Fastighetssverige PLAY