Image

Delar av Allokton i konkurs - ny ägare på väg

BOLAG Allokton lämnar in konkursansökan avseende bolagen som äger bestånden i Falun, Borlänge och Söderhamn.
Samtidigt meddelas att ägare som kontrollerar mer än 51 procent av bolaget för diskussioner med London & Regional och dess CEO Thomas Lindeborg, som kan komma att gå in som ny huvudägare.
Publicerad den 2 September 2010

Förhandlingarna är villkorade av en regelmässig due diligence och beräknas vara slutförda inom de närmaste veckorna.

- Det är mycket positivt att vi nu för en förhandling med L & R. De är en stor och seriös aktör på marknaden med ett starkt varumärke och en kompetens som passar Allokton väl, säger Jakob Johansson, ägare och tillika styrelseledamot i Allokton.

Samtidigt har styrelserna i bolagen Allokton Real Estate III AB och Allokton FA. BO AB ansökt om konkurs vid Stockholms tingsrätt.

Bolagen innehåller Alloktons fastighetsbestånd i Falun, Borlänge (exklusive Tyr 23) och Söderhamn.

Anledningen till att bolagen försätts i konkurs är att kassaflödena i bolagen ej täcker den löpande driften samt betalning av räntor och amorteringar. Beslutet att försätta bolagen i konkurs har skett i samförstånd med bolagens enskilt största långivare Deutsche Bank.

Beslutet att försätta Allokton Real Estate lll AB samt Allokton FA. BO AB (”struktur lll”) i konkurs har ingen direkt påverkan på struktur l, ll samt lV, vilka tillsammans representerar ett fastighetsvärde om cirka tre miljarder kronor.

Med anledning av att det egna kapitalet i de två bolag som försatts i konkurs är negativt, kommer konkursen att förbättra det egna kapitalet i Allokton-koncernen. Konkurserna i de två bolagen beräknas vidare inte ha någon omedelbar likviditetspåverkan vare sig på koncernen eller Allokton AB, enligt Allokton.

Men Struktur III i Allokton-koncernen är inte helt finansiellt fristående från moderbolaget Allokton AB. Dels finns koncerninterna fordringar och skulder, dels finns en moderbolagsgaranti gentemot juniorbankerna i Struktur III. Det finns därmed en risk för att krav kan komma att riktas mot moderbolaget Allokton AB eller mot annat koncernbolag med anledning av konkurserna. Allokton AB har ingen moderbolagsgaranti utställd vad gäller seniorbanksfinansieringen.

- Vi har en bra dialog med juniorbankerna om hur vi ska hantera den uppkomna situationen. De är väl medvetna om att moderbolagsgarantin i dagsläget har ett lägre värde än deras utestående nominella fordran varför det ligger i båda parters intresse att finna en konstruktiv lösning på den uppkomna situationen, säger Jakob Johansson.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Teknologi måste tjäna ett syfte om Omid Noghabai ska satsa

Bolag Han har grundat flertalet bolag inom fastighetsbranschen och enligt honom själv vill han modernisera branschen från grunden. Samtidigt är Omid Noghabai tydlig med hur han ser på digitaliseringsarbetet: – Det ska vara koncept som gör att man som fastighetsägare faktiskt sparar pengar. Då kommer jag att investera i det.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige