Image

De rödgröna vill ge statligt stöd till hyresrätter

AFFÄRER De rödgröna presenterade på tisdagen en gemensam bostadspolitik. Man vill utforma ett statligt stöd för att stimulera ökat bostadsbyggande med inriktning mot hyresrätter till rimliga kostnader och med miljövänlig teknik. Reaktionerna hos branschorganisationerna är blandade.
Publicerad den 3 Februari 2010

Sveriges Byggindustrier (BI) anser att det förslag till rödgrön bostadspolitik som nu lagts fram innebär en återgång till en politik som lagt grunden för den sämre fungerande bostadsmarknad vi har idag.

- Förslagen i överenskommelsen innehåller få incitament för ett ökat bostadsbyggande på marknadsmässiga grunder, i stället förespråkas snedvridande subventioner och fortsatta regleringar på hyresmarknaden, vilket kommer att leda bostadsmarknaden ur askan och in i elden, säger Björn Wellhagen, ansvarig för bostadsfrågor på BI.

Fastighetsägarna är positiva till delar av förslaget.

- För att råda bot på den rådande bostadsbristen behöver vi en långsiktigt hållbar lösning som innebär en radikalt ökad nyproduktion, inte minst av hyresrätter. Att den rödgröna koalitionen presenterar en politik för detta är därför mycket välkommet, säger Reinhold Lennebo, vd för Fastighetsägarna Sverige.

- Vi tycker samtidigt det är glädjande att de i sina förslag lägger stor vikt vid satsningar på energieffektivisering och klimatomställning.

Samtidigt är Fastighetsägarna negativa till centrala delar.

- Subventioner i syfte att stimulera byggande utgör en bärande del av det rödgröna förslaget. Av erfarenhet vet vi att subventioner inte fungerar. Investeringsstöd driver kostnadsökningar, risken är också att de permanentas och därmed försenar mer angelägna reformer som skapar stabilitet på hyresmarknaden, säger Reinhold Lennebo.

Hyresgästföreningen tycker att det är positivt att partierna föreslår en satsning på ombyggnation av miljonprogramsområdena.

- Det är bra att behovet av upprustning uppmärksammas men det måste också resultera i skarpa politiska förslag om det ska få någon verklig betydelse, säger Barbro Engman.


- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Sven-Olof Johansson: "Varje dag som går utan räntesänkningar förvärras situationen"

Bolag Fastpartners Q1-rapport visar på ökade hyresintäkter med 4,1 procent och ett driftnetto som ökade med 2,3 procent. Förvaltningsresultatet minskade dock rejält, med 25,2 procent, och vd Sven-Olof Johansson efterlyser nu sänkta räntor omgående. Fastighetssverige fick en pratstund med honom.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige