CB Richard Ellis rapport visar att Storbritannien och Förenade Arabemiraten rankas högst på \"Country retailer representation ranking\", samtidigt som London och Dubai rankas högst på \"Top 150 cities retailer representation ranking\".
De nordiska marknaderna kommer långt ner på listan, Sverige är rankad på 34:e plats av 69 länder. Det finns några generella förklaringar till varför de internationella detaljhandelsföretagen rankar Sveriges så lågt.
Anders Lillsunde, Senior Advisor på Retail & Logistics Advisory i Stockholm, redogör för några av dessa:
* Många stora detaljhandelsföretag etablerar sig principiellt bara i euroländer.
* Vanligtvis etablerar de inte helägda butiker, utan det sker mestadels genom franchise. Det är alltså inte enbart en fråga om läge och marknad, utan även en fråga om lämpliga operatörer. På små marknader är utbudet av operatörer litet.
* De tänker multi-internationellt och rangordnar länderna efter potential. Då hamnar de nordiska länderna långt ner på listan.
* I de bästa lägena sker det i princip bara överlåtelser av butikshyreskontrakt, om ens det, vilket medför en nyckelpeng som många av de internationella detaljhandelsföretagen har svårt att hantera.
Presenteras av Fastighetsägarna Service
Presenteras av CDVI
Presenteras av Brandskyddsföreningen
Presenteras av Fastighetsägarna Service
Presenteras av Aros Kapital
Transaktioner Hur blir transaktionsåret 2025, vilka faktorer kommer ha störst påverkan för dess utvecklingen, vilka segment blir heta respektive kalla och vilken roll kommer utländska aktörer spela på den svenska transaktionsmarknaden? En panel bestående av Erik Nyman, JLL, Peter Wiman, EY, Maryrose David, Savills, och Adam Tyrcha, Newsec, ger sin bild av transaktionsåret som står för dörren.
Kommentera
När du lämnar en kommentar måste du uppge e-post, den används endast till att informera dig om svar på din kommentar och visas inte för andra besökare.