Image

Cape East blir flyktingförläggning

Uthyrning Akelius hyr ut Cape East i Haparanda till Bert Karlsson, som ska använda anläggningen som flyktingförläggning. Roger Akelius menar att Cape East erbjuder ”världens bästa mottagande av människor i tillfällig nöd”.
Publicerad den 5 December 2014
Roger Akelius Bild: Nicklas Tollesson
Roger Akelius

Akelius köpte Cape East 2010, och utvecklade det till en av Sveriges mest populära spa-anläggningar. Anläggningen stängde efter en omfattande brand, sedan dess har den framtida inriktningen varit oklar.

Nu har Akelius tecknat kontrakt med Bert Karlssons bolag Jokarjo AB, som hyr hela hotellet som ska ge plats för 500 flyktingar.

- Jag har i tiotals år arbetat med hjälpverksamhet och vet hur svårt det är. Hyreshus är betydligt enklare. Jag blev riktigt glad att Bert Karlsson ville hyra Cape East. Vi var rörande eniga att i så fall ska Cape East erbjuda världens bästa mottagande av människor i tillfällig nöd, skriver Roger Akelius i ett mejl till Fastighetssverige.

Han utvecklar sin syn på flyktingmottagande:

- Den enda önskan jag har till politiker är att låta dessa människor få arbeta direkt. Nu är medeltiden sju år från ankomst till första arbete. Avskyvärt dåligt. Jag vädjar till facket att godkänna att dessa nya svenskar får lägre skattebelastning för företagen under några år.

- Akelius skulle kunna ge tvåhundra flyktingar bostad och arbete direkt, ordna svenskundervisning, men det fungerar inte på normala villkor. Då skulle flyktingarna renovera miljonprogrammet tillsammans med svenska arbetare. De skulle klara sig på egen lön och inte drabba skattebetalarna. Andra företagare har andra verksamheter.

Enligt Expressen kommer hotellet att omsätta cirka 150 000 kronor per dag, baserat på 300 kronor per flykting per dag.

- Jag vet inte vilket avtal Bert har med Migrationsverket. Bert är en helt vanlig hyresgäst som när Akelius hyr ut en lokal till en pizzeria, skriver Roger Akelius.

Akelius uppmanar Haparandaborna att ta hand om flyktingarna.
- Jag vill visa att svenskar inte är fientliga mot personer, som har det svårt. Det gäller att samla in sparkar, skidor, cyklar, fotboll, musikinstrument, vinterkläder, leksaker, skor. Glöm inte att även utsatta blir extra glada över vackra kläder, lite lyx eller kosmetika. Jag har själv bott i sju länder och läst böcker på tio språk. Därför vet jag att det är nästan hopplöst att lära ett nytt språk i en klass med trettio elever. Bjud med en utländsk gäst på en skidtur, en träningsmatch i fotboll, på en sparktur, se ishockey, pimpla, gå en promenad, jogga. Om ni vandrar pekar du och säger tydligt; hus, bro, affär, etcetera och din nye vän repeterar. Du kan bjuda hem vännen för att lära att skotta snö, laga svensk mat, diska. Någon kan få praktisera i ditt företag.

- Naturligtvis vill dessa nya vänner ringa till sina eventuellt överlevande släktingar och vänner. Jag betalar Ipad eller liknande plus Skype till varje rum på Cape East, men någon bör göra inköp, installera, ordna egen hemsida med information, exempelvis vad händer i Haparanda. Jag kan betala ett par begagnade bilar, vännerna har körkort, men någon frivillig lokal hjälpstyrka bör organisera. Det finns flera konferensrum på Cape East som ni kan använda.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

"Det är inte byggklara planer som är spärren – det är allt runt omkring"

Bolag Det saknas inte byggklar mark eller detaljplaner, om man får tro Wallenstam. Enligt bolagets vd Hans Wallenstam har bolaget många projekt som skulle kunna dras igång här och nu – men det råder fortfarande en stor osäkerhet kring huruvida alla led i entreprenörskedjan är tillräckligt pålitliga. – När det gäller byggen idag så är vi väldigt noggranna: vi gör bakgrundskontroller på alla entreprenörer för att säkerställa att de inte har något kriminellt för sig och för att vara säkra på att de har ekonomi för genomförandet.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige