Med en sprängning markerades starten av den nya byggnaden vid Göteborgs universitet. Genom bygget av Natrium börjar den södra delen av Medicinareberget att förtätas i syfte att skapa ett sammanhängande campus med stärkta kopplingar mellan Naturvetenskapliga fakulteten och medicinsk utbildning och forskning vid Sahlgrenska akademin. Utöver nybyggnationen om 32 000 m2 omfattar projektet även en ombyggnation av cirka 2 000 m2 av den befintliga Medicinarelängan. Totalt gör satsningen det möjligt för cirka 3000 studenter och 600 medarbetare inom institutionerna för biologi och miljövetenskap, kemi och molekylärbiologi, marina vetenskaper samt fakultetskansliet för naturvetenskap att lämna sina nuvarande lokaler och för första gången samlas på en gemensam plats.
– Göteborgs universitet är inne i ett historiskt skede när det kommer till lokaler. Tillsammans med Akademiska Hus skapar vi hållbara, attraktiva och tvärvetenskapliga miljöer för framtidens forskning och utbildning. Natrium kommer bli en viktig mötesplats med korta avstånd mellan naturvetenskaplig och medicinsk forskning och utbildning, säger Eva Wiberg, rektor vid Göteborgs universitet.
Natrium ska bestå av två huskroppar i sju våningsplan samt en mellanliggande del som bland annat rymmer atrium och mötesrum. Byggnaden kommer främst att innehålla avancerade labbmiljöer men även undervisningslokaler och kontor. Lokalerna får dessutom en flexibel utformning så att de ska kunna ändras utefter universitetets framtida behov.
– Vi är glada över att bygget av Natrium nu är igång. Med den nya byggnaden tar vi ett viktigt steg framåt för att tillsammans med Göteborgs universitet göra Campus Medicinareberget till en än mer hållbar, attraktiv och levande campusmiljö i kunskapsstaden Göteborg, säger Åsa Henninge, marknadsområdesdirektör vid Akademiska Hus.
Natrium planeras stå klar för inflyttning under våren 2023.
Presenteras av CDVI
Presenteras av Aros Kapital
Presenteras av Fastighetsägarna Service
Presenteras av Fastighetsägarna Service
Presenteras av Brandskyddsföreningen
Transaktioner Hur blir transaktionsåret 2025, vilka faktorer kommer ha störst påverkan för dess utvecklingen, vilka segment blir heta respektive kalla och vilken roll kommer utländska aktörer spela på den svenska transaktionsmarknaden? En panel bestående av Erik Nyman, JLL, Peter Wiman, EY, Maryrose David, Savills, och Adam Tyrcha, Newsec, ger sin bild av transaktionsåret som står för dörren.
Kommentera
När du lämnar en kommentar måste du uppge e-post, den används endast till att informera dig om svar på din kommentar och visas inte för andra besökare.