I vårbudgeten avskaffar regeringen möjligheten att genomföra skattefria överlåtelser av fastigheter till juridiska personer, så kallade kattrumpor. Fastighetsägarna har i sitt remissvar till regeringen framfört att den nya skatten inte skiljer på överlåtelser som sker som i en del av ett generationsskifte i ett fastighetsbolag och överlåtelser till externa parter.
– Det är beklagligt att regeringen inte väljer att underlätta generationsskiften i fastighetsbolag. Den nya skatten kommer innebära att det i många fall blir mer attraktivt att ombilda till bostadsrätter än att lämna över hyresfastigheterna till en ny generation. På sikt kommer det leda till färre hyreslägenheter, säger Ulla Werkell.
Sveriges Byggindustrier är kritiska till att villkoren för fåmansbolag försämras genom förändringen av 3:12-reglerna. BI menar att finansminister Magdalena Andersson (S) kraftigt underskattar risktagandet det innebär att starta och driva fåmansbolag i byggbranschen.
- Sveriges Byggindustriers små och medelstora företag är helt avgörande för regeringens bostadsmål på 700 000 nya bostäder före 2025. Tyvärr är försämringen av 3:12-reglerna företagarfientlig och bekräftar att regeringen inte fullt ut förstår fåmansbolagens betydelse, säger Björn Wellhagen, näringspolitisk chef på Sveriges Byggindustrier.
Grundtanken i försämringen av 3:12-reglerna är att likställa inkomst av kapital med inkomst av tjänst. Genom att höja skatten på fåmansbolagens kapitalinkomster från 20 till 25 procent inom gränsbeloppet räknar regeringen med skatteintäkter på drygt tre miljarder kronor. Problemet med beräkningen är att den inte tar hänsyn till de rationella konsekvenserna av skattehöjningen.
- Många fåmansbolag har begränsade marginaler. Fler kommer att låsa pengar i bolaget innan verksamheten avyttras eller läggs ner. Det leder i förlängningen till att det kommer att bli svårt att nå de bostadspolitiska målen, även om konjunkturen just nu är stark, säger Björn Wellhagen.
Stockholms Handelskammares chefekonom Andreas Hatzigeorgiou:
- Det är oroväckande att regeringen vill höja skatten för småföretag och införa en flygskatt. Skattehöjningarna försvagar Stockholms möjlighet att agera draglok för resten av landet. I en orolig omvärld behöver vi förbättra näringslivsklimatet, inte försämra det.
- En svensk nationell flygskatt med svag miljöprofil hotar 7 000 jobb. En bra flygtillgänglighet är avgörande för att stärka Stockholms och Sveriges ekonomi på sikt. Kunskapsintensiva teknik- och tjänsteföretag har ett stort behov av fler internationella direktflyglinjer och detta riskerar att strypa företagens möjligheter att växa, avslutar Andreas Hatzigeorgiou.
Marie Linder, förbundsordförande i Hyresgästföreningen:
- Vi hade hoppats få se att regeringen presenterade en skattereform för hyresrätten för att ytterligare ge skjuts åt det bostadsbyggande som nu sker runt om i landet.
Hon menar att det inte är rimligt att det är drygt 3 000 kronor dyrare att bo i en nyproducerad hyresrätt än i en likvärdig bostadsrätt.
- Med tanke på att det förekom en hel del diskussioner kring olika skatteförslag inför dagens budgetpresentation som inte har manifesterats i propositionen förutsätter vi att regeringen tar med frågan kring skatteobalansen i höstens budgetdiskussioner, säger Marie Linder.
- Vi gläder oss däremot åt att regeringen i propositionen betonar vikten av att det behövs byggas hyresrätter med rimliga hyror som människor har råd med.
Presenteras av WeOffice
Presenteras av Pattern Geographic
Bolag Efter dubbla storförsäljningar slår AMF Fastigheter till med ett miljardförvärv i Stockholm när man köper Göta ark på Södermalm av Balder. AMF Fastigheters transaktionschef Fredrik Ronvall berättar för Fastighetssverige om planerna för den förvärvade fastigheten, hur man vill fortsätta växa och var man tittar efter nya förvärv samt om möjligheterna till expansion utanför Stockholm.
Kommentera
När du lämnar en kommentar måste du uppge e-post, den används endast till att informera dig om svar på din kommentar och visas inte för andra besökare.