Image

Bra förslag för landets studentbostäder

POLITIK Boverkets utredning om studenters boendesituation som publicerades fredagen 8 januari gav flera bra förslag på hur studentbostadsmarknaden ska förbättras. Slopad fastighetsavgift, korrigerade byggregler och möjligheter för lärosäten att engagera sig ytterligare i studentbostäder är samtliga förslag SSBF påpekat tidigare.
Publicerad den 12 Januari 2010

Boverkets utredning om studenters boende går grundligt igenom bostadsmarknaden för studenterna i Sverige och pekar ut en rad problemområden. Som SSBF, Svenska Studentbostadsföreningen, påpekat åtskilliga gånger behövs en rad åtgärder för att förbättra möjligheterna att förse studenterna med studentbostäder.

- De förslag till förändringar som Boverket ger är alla bra och välkomna. Frågan är väl bara vad de kommer att resultera i. Förslaget om till exempel fastighetsavgiften har vi hört Mats Odell säga i flera år utan att det hänt något. Efter vad vi hört från regeringen var det snarare andra förslag man hade väntat sig av utredningen, säger SSBF:s generalsekreterare Kerstin Brolén.

Förslaget på avskaffad fastighetsavgift för studentbostäder är tillsammans med ökade möjligheter för lärosätena att engagera sig i bostadsfrågan de viktigaste förslagen av de som Boverket kommit fram till. Visst hade man kunnat önska sig fler konkreta förslag med större eftertryck, men på det stora hela belyser utredningen de problem och utmaningar som den särskilda studentbostadsmarknaden står inför.

- Nu vill det bara till att regeringen tar till sig de resultat utredningen kommit fram till, avslutar Kerstin Brolén.

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

"Det är inte byggklara planer som är spärren – det är allt runt omkring"

Bolag Det saknas inte byggklar mark eller detaljplaner, om man får tro Wallenstam. Enligt bolagets vd Hans Wallenstam har bolaget många projekt som skulle kunna dras igång här och nu – men det råder fortfarande en stor osäkerhet kring huruvida alla led i entreprenörskedjan är tillräckligt pålitliga. – När det gäller byggen idag så är vi väldigt noggranna: vi gör bakgrundskontroller på alla entreprenörer för att säkerställa att de inte har något kriminellt för sig och för att vara säkra på att de har ekonomi för genomförandet.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige