Image
Uppdraget ska redovisas till Regeringskansliet senast den 30 juni 2024.
Uppdraget ska redovisas till Regeringskansliet senast den 30 juni 2024. Bild: Felix Gerlach

Boverket ska ta fram vägledning för exploateringsavtal

Bygg/Arkitektur Tydliga villkor för genomförande av detaljplaner med tillhörande exploateringsavtal är en viktig förutsättning för en effektiv samhällsbyggnad i Sverige. För arbete med exploateringsavtal saknas dock i dagsläget en vägledning på nationell nivå.
Publicerad den 4 Oktober 2023
Andreas Carlson (KD) blir ny bostadsminister. Bild: Kristdemokraterna
Andreas Carlson (KD) blir ny bostadsminister.

Regeringen ger nu Boverket i uppdrag att ta fram en sådan vägledning skriver Landsbygds- och infrastrukturdepartementet i ett pressmeddelande.

– Byggbranschen har efterfrågat stöd och vägledning för att lättare kunna planera för framtida utbyggnadsprojekt. I dag menar branschen att det är svårt att förutse vilka krav som kommuner kan komma att ställa och hur kostnaderna ska fördelas. En vägledning för arbetet med exploateringsavtal kan vara ett viktigt stöd för alla inblandade aktörer och dessutom öka allmänhetens insyn och förståelse för exploateringsprocesser, säger infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson (KD).

Regeringen ger Boverket i uppdrag att ta fram en vägledning för arbete med exploateringsavtal, med syftet att bidra till en effektivare, tydligare och enhetligare tillämpning av regelverk rörande exploateringsavtal. Vägledningen ska främst rikta sig till kommuner, byggherrar och fastighetsägare samt myndigheter som berörs av en exploatering med anledning av plangenomförandet.

Avsaknaden av vägledning på nationell nivå gällande tillämpning av regler om exploateringsavtal medför att det i dag förekommer olika tolkningar på lokal nivå. Kommunerna har också olika rutiner för förhandlingar om exploateringsavtal och tillämpar olika, och ofta brett formulerade, principer för vad exploateringsavtal ska reglera. Det bör därför göras tydligare vilka åtgärder som en byggherre eller en fastighetsägare kan åläggas att bekosta och hur kostnaderna ska fördelas mellan olika aktörer.

Den kommande vägledningen ska vara tillämplig vid förhandlingar rörande avtal om genomförande av en detaljplan och om medfinansieringsersättning mellan en kommun och en byggherre eller en fastighetsägare avseende mark som inte ägs av kommunen. Den ska inte avse avtal mellan en kommun och staten om utbyggnad av statlig transportinfrastruktur.

Uppdraget ska redovisas till Regeringskansliet senast den 30 juni 2024.

- Redaktionen
red@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Alvendal om produktivitetsbetänkandet: "Kraftig överbyråkratisering i Sverige"

Bostäder I veckan kom Produktivitetskommissionen med sitt delbetänkande, med Kristina Alvendals rapport som bilaga. Fastighetssverige tog ett snack med Alvendal om hennes tankar kring rapporten, delbetänkandet och vägen framåt för svenskt bostadsbyggande.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige