Image
Bild: Istock

Boverket: Åtta av tio kommuner har underskott på bostäder

Sverige Läget på bostadsmarknaden är fortsatt ansträngt, enligt Boverket. I 2019 års bostadsmarknadsenkät anger 240 av landets 290 kommuner, eller 83 procent, att det råder underskott på bostäder på den lokala bostadsmarknaden. Det är något färre jämfört med 2017, då antalet kommuner som uppgav underskott var rekordstort.
Publicerad den 13 Maj 2019

Något fler kommuner uppger att de har en bostadsmarknad i balans jämfört med tidigare år. Totalt 46 kommuner, eller 16 procent, uppger att bostadsmarknaden är i balans. Det är främst små kommuner som rapporterar balans på bostadsmarknaden.

Kommunerna i storstadsregionerna och större högskolekommuner uppger alla underskott på bostäder. Av de kommuner som anger balans har Östersund störst folkmängd, med drygt 60 000 invånare. Det är bara fyra kommuner som har överskott på bostäder. Hyresrätter är den upplåtelseform som flest kommuner uppger behöver tillkomma. Många kommuner påpekar att det finns ett behov av större lägenheter, framför allt större hyresrätter.

Höga produktionskostander är det främsta hindret för ett ökat bostadsbyggande, enligt kommunernas svar på enkäten. Flera kommuner anger också att bostadsbyggandet begränsas av att det är svårt för privatpersoner att få lån eller att lånevillkoren är för hårda.

Ungdomar är en av de grupper som har svårast att få tag i en bostad. Problemet har funnits i flera år, och trots ett ökat bostadsbyggande uppger kommunerna även i 2019 års bostadsmarknadsenkät att de har underskott på bostäder för ungdomar. Den vanligaste åtgärden som kommunerna gör för att underlätta ungdomars bostadssituation är en generell satsning på bostadsbyggande.

Det saknas även bostäder för studenter i landets högskolekommuner. En kraftig ökning av antalet studentbostäder har dock skett de senaste åren och enligt kommunernas bedömningar kommer ytterligare 4 200 nya studentbostäder påbörjas runt om i landet 2019.

Bostadssituationen för nyanlända är fortfarande mycket ansträngd, även om läget har stabiliserats något. På tre år har antalet kommuner som bedömer att det finns ett underskott på bostäder för nyanlända personer minskat från 272 kommuner till 221.

Antalet kommuner som bedömer underskott på särskilda boendeformer för äldre har ökat med elva kommuner sedan förra året. Åldersgruppen 80 år och äldre ökar och en planering för särskilda boenden för äldre sker i kommunerna. Trots detta är det cirka en tredjedel av kommunerna som bedömer att behovet inte kommer att vara täckt om fem år.

Om bostadsmarknadsenkäten
Varje år besvarar kommunerna en enkät från Boverket där de ger sina bedömningar i olika frågor. Med underlag från alla 290 kommuner kan Boverket ge en unik och sammanhållen bild av bostadsmarknaden i Sverige 2019.

- Axel Ohlsson
axel@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Max Barclay ser risker: "Inte säker på att Sverige är så himla långt före"

Sverige Max Barclay, med titlarna vice vd, Nordenchef och chef för Newsecs nordiska rådgivningsverksamhet, sätter fingret i luften och spanar om hur 2024 utvecklar sig, vilket segment som är hetast just nu och hur de som rådgivare kan dra fördel av utvecklingen av artificiell intelligens, AI.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige