Image

Bostadens solcellspark klar – en av Sveriges största

Energi/miljö Bostaden i Umeås solcellspark på Hållbara Ålidhem är nu klar – 2 650 kvadratmeter solceller. – Solcellssatsningen på Hållbara Ålidhem har överträffat våra förväntningar. Våra solceller producerar lika bra här i Norrland som i södra Sverige, säger Fredrik Westerlund på AB Bostaden i Umeå.
Publicerad den 5 November 2014
Solcellsparken i Hållbara Ålidhem i Umeå omfattar 2 650 kvadratmeter. Bild: Bostaden i Umeå
Solcellsparken i Hållbara Ålidhem i Umeå omfattar 2 650 kvadratmeter.

Parken blev något mindre än planerat, men detta har kompenserats genom att man använder högeffektiva solceller.

Solcellsparkens totala toppeffekt är 405 kW mot planerade 350 kW. Solcellerna förväntas ge en total årsproduktion på cirka 320 000 kWh, vilket motsvarar ungefär 37 procent av områdets förbrukning av fastighetsel.

Hållbara Ålidhem är på god väg att bli självförsörjande på förnybar el. I projektplanen för Hållbara Ålidhem fanns planer på att sätta upp mindre stadsdelsnära vindkraftverk, men planerna lades ned på grund av brist på lämpliga lägen med goda vindförhållanden.

Bostaden valde då att i stället investera i fem egna fullstora vindkraftverk som tillsammans täcker hälften av fastighetselbehovet för hela Bostadens bestånd.
Vindkraften och solcellerna sammantaget gör att andelen av områdets fastighetsel som behöver täckas av köpt el minskat radikalt.

– Vi har ett långtgående miljöprogram på Bostaden som startade redan 2008, där vi har som ett av målen att ha en helt förnybar energiförsörjning till år 2018. Våra satsningar på förnybar elproduktion med vindkraft, solceller och förnybar fjärrvärme är tre steg i rätt riktning – men vi jobbar även idogt med nya lösningar för avfallshantering, transporter och minskad energiförbrukning. Det är de sammantagna insatserna som så småningom kommer att minska vår miljöbelastning, säger Ann-Sofi Tapani, vd på AB Bostaden i Umeå.

Projektet Hållbara Ålidhem är ett samarbete mellan Bostaden, Umeå Energi och Umeå kommun. Det handlar om att göra stadsdelen tryggare, trivsammare och energisnålare.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Max Barclay ser risker: "Inte säker på att Sverige är så himla långt före"

Sverige Max Barclay, med titlarna vice vd, Nordenchef och chef för Newsecs nordiska rådgivningsverksamhet, sätter fingret i luften och spanar om hur 2024 utvecklar sig, vilket segment som är hetast just nu och hur de som rådgivare kan dra fördel av utvecklingen av artificiell intelligens, AI.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige