Image

Bankerna klarar fortsatta påfrestningar

BANK/FINANS Samtliga storbanker klarar även extrema påfrestningar framöver. Det bedömer såvål Riksbanken som Finansinspektionen i sina stresstester. De svenska storbankerna kan klara kreditförluster i Baltikum på över 150 miljarder kronor under en treårsperiod enligt Finansinspektionens mest negativa stresstest.
Publicerad den 11 Juni 2009

I dagsläget finns inget behov för någon av storbankerna att förstärka sin kapitaltäckning, utifrån de lagstadgade kraven. Men i extrema scenarier kommer marknaden troligen kräva en högre nivå på kapitalet, vilket kan sätta press på finansieringsmöjligheterna för de hårdast drabbade bankerna.

Osäkerheten framöver är stor och bankerna måste ha god kapitalberedskap även för osannolika scenarier. Med god kapitalberedskap menas att bankerna ska ha konkreta planer för att kunna förbättra kapitaltäckningen inom en rimlig tidsperiod. FI bedömer att de svenska storbankerna i dag har en sådan beredskap.

Riksbanken bedömer att storbankernas kreditförluster kommer att öka under de närmaste åren, i spåren av den mycket svaga konjunkturutvecklingen.

I Riksbankens huvudscenario förväntas de svenska storbankernas kreditförluster sammantaget uppgå till drygt 170 miljarder kronor för 2009 och 2010.

Bankerna har tillräckligt med kapital för att möta större förluster än så, och är i en internationell jämförelse välkapitaliserade. Det skriver Riksbanken i rapporten Finansiell stabilitet som publicerades i går.

- Vår bedömning är att kreditförlusterna kommer att öka under de närmaste åren. Bankerna har dock tillräckligt med kapital för att möta förluster i den här storleksordningen och är i en internationell jämförelse välkapitaliserade, säger riksbankschef Stefan Ingves.



Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Efter miljardförvärvet – här vill Revelop växa med nya fonden

Bolag Revelop gör sina första förvärv med nya fonden Revelop VI. Efter miljardaffären berättar Revelops vd Thomas Sipos vad man letar efter för fastigheter, på vilka marknader man vill investera, det gynnsamma marknadsläget och om det internationella intresset för fonden.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige