Image

Astrid Lindgrens värld säljs till Saltkråkan

TRANSAKTIONER Astrid Lindgrens arvtagare köper genom Saltkråkan AB teaterparken Astrid Lindgrens Värld av Vimmerby kommun.
Publicerad den 25 September 2008

Vimmerby kommun säljer 90 procent av sitt aktieinnehav i Astrid Lindgrens Värld AB till familjeföretaget Saltkråkan för 22,5 miljoner kronor. Saltkråkan äger i dag alla rättigheter förknippade med Astrid Lindgrens litterära verk.

– Astrid Lindgrens Värld står inför stora utmaningar och möjligheter. Därför har kommunen erbjudit oss att gå in som ny huvudägare. Vi på Saltkråkan har som mål att i Astrid Lindgrens anda fortsätta att utveckla parken till en ännu större upplevelse på sommaren. Vi vill också skapa förutsättningar för att driva teaterparken under fler perioder av året och attrahera ännu fler besökare än i dag, säger Nils Nyman, vd för Saltkråkan AB.

Parterna är överens om att vinster som skapas i bolaget även fortsättningsvis ska återinvesteras i verksamheten, för att ge bolaget bästa möjliga grund för en fortsatt stark utveckling och tillväxt i Astrid Lindgrens Värld. Saltkråkan planerar, nu tillsammans med Astrid Lindgrens Värld, att som majoritetsägare investera i ett fullservicehotell med badanläggning i anslutning till parken.

Kommunen har ägt och drivit Astrid Lindgrens Värld sedan 1999. I teaterparken får barnen uppleva de älskade barnboksfigurerna i en spännande och rolig miljö och parken besöks årligen av cirka 450 000 gäster.

– Astrid Lindgrens Värld har kommit att få stor betydelse för bygden – både kommersiellt och kulturellt. Nu har vi kommit till ett vägskäl där en fortsatt utveckling kräver betydande insatser av kapital, och driften av en teaterpark är inte en prioriterad uppgift för kommunen. Därför kan vi inte tänka oss en bättre ägare än Saltkråkan, säger centerpartisten Carl-Axel Centerstig, kommunstyrelsens ordförande i Vimmerby.

En förutsättning för köpet är att slutgiltiga avtal godkänns av kommunens beslutande organ samt Saltkråkans styrelse.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Eastnines orubbliga tro på kontor – så ska de växa framöver

Bolag Efter höstens försäljning av innehavet i ryska bolaget MFG och med en ny affärsplan i ryggen står Eastnine redo att växa rejält framöver. För Fastighetssverige berättar vd:n Kestutis Sasnauskas om de ambitiösa tillväxtmålen, varför man har en sådan benhård tro på kontorssegmentet och vilken typ av transaktioner som bolaget tittar på framöver.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige