Image

AMF i ny finsk miljardaffär

Transaktioner För en vecka sedan gick AMF in i Finland via en miljardinvestering i handelsfastigheter. Nu tar man ytterligare ett steg genom en affär värd cirka två miljarder kronor.
Publicerad den 18 Maj 2015
Martin Tufvesson. Bild: AMF
Martin Tufvesson.

AMF tar nu ytterligare ett steg mot ökad diversifiering genom att förvärva 50 procent av en kontorsportfölj i Helsingfors. Köpet omfattar 15 fastigheter med ett totalt fastighetsvärde på cirka fyra miljarder kronor. Portföljen kommer att ägas i bolagsform till lika delar av pensionsbolagen Ilmarinen och AMF.

AMF:s fastighetsinnehav består för närvarande av det helägda dotterbolaget AMF Fastigheter, med kommersiella fastigheter i Stockholmsregionen, och det hälftenägda bolaget Rikshem, som äger och förvaltar bostäder och samhällsfastigheter i tillväxtorter runtom i Sverige.

AMF har som ambition att öka sitt ägande i fastigheter och har under en tid utvärderat flera möjligheter till diversifiering på andra marknader än den svenska.

Fastighetsförvärvet av kontorsportföljen i Helsingfors och det förvärv som AMF nyligen gjorde av ett större antal handelsfastigheter i Finland är led i denna strävan.

– Vi bedömer att Helsingfors kommer att utvecklas positivt med fortsatt urbanisering och tillväxt. Vi ser fram emot att tillsammans med Ilmarinen bygga upp ett fristående bolag med ambitioner att växa och arbeta långsiktigt med fastighetsförvaltning, uthyrning och utveckling, säger Martin Tufvesson, investeringsansvarig Fastigheter inom AMF.

Ambitionen är att Ilmarinen och AMF successivt ska bygga upp ett större fastighetsbestånd i utvalda delar av Helsingfors. Den nu aktuella portföljen med ett totalt värde på cirka fyra miljarder kronor består av 15 fastigheter i Helsingfors centrala delar samt bland annat i Esbo och Vanda. AMF:s del i investeringen är cirka två miljarder kronor. Portföljen omfattar totalt 250 000 kvadratmeter uthyrbar yta där kontor är den dominerande användningen. Fastigheterna utgör en delmängd av Ilmarinens tidigare innehav i Helsingfors.

Tillträde planeras ske till halvårsskiftet 2015. Kommersiell rådgivare till AMF i denna transaktion har varit Cavendo. Krogerus har varit juridiska rådgivare, EY och Skeppsbron Skatt har lämnat finansiell och skattemässig rådgivning.

Fastighetsportföljen inom AMF har idag ett marknadsvärde om cirka 50 miljarder kronor inklusive hälftenägda bostadsbolaget Rikshem.?

AMF:s kapitalförvaltning har en långsiktig förvaltningsfilosofi som innebär egen förvaltning, koncentrerade portföljer och övervägande likvida tillgångar. Det medför god kännedom om de bolag och de tillgångar AMF placerar i.

Relaterade artiklar

Ämnen

EY på Branschguiden

EY är ett världsledande företag inom revision, redovisning, skatt, transaktioner och rådgivning. Våra tjänster och insikter hjälper till att skapa förtroende och hållbar tillväxt på finansmarknader och i ekonomier världen över.

För att hålla våra löften till våra intressenter utvecklar vi ledare och medarbetare som arbetar i team över gränserna. Vi vill att allt vi gör ska bidra till att affärsvärlden och arbetslivet fungerar bättre – för våra medarbetare, våra kunder och de samhällen vi verkar i.

Läs mer om EY på Branschguiden

Senast från Fastighetssverige Plus

Northvolt backar från fabriksplaner – här är Borlänges största fastighetsägare

Bolag En bomb slog ner i Borlänge under onsdagen. Batteritillverkaren Northvolt skrotar sina planer på att bygga en fabrik i staden och 1 000 jobb uteblir. Samtidigt framkommer det att bolaget vill sälja den 900 000 kvadratmeter stora marken. Fastighetssverige har kartlagt de tio största fastighetsägarna i kommunen.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige