Image

Amazon etablerar tre svenska datacenter

Sverige Amazon Web Services (AWS), en del av den amerikanska IT-jätten Amazon ska etablera tre datacenter i Sverige – i Västerås, Eskilstuna och Katrineholm.
Publicerad den 4 April 2017

Därmed stärker Sverige sin position som världsledande inom grön storskalig datacenterdrift och Sverige blir en nordeuropeisk hub för kvalificerade molntjänster.
Bakgrunden till satsningen är enligt DI att Amazon ska göra Stockholm till en av bolagets totalt 16 regioner med maximal hastighet för molnkunder.

Hur stor investering det handlar om vill inte företagets vd Andy Jassy, avslöja.
– Vi avslöjar aldrig våra investeringar per region. Men det är en stor investering, inte bara i själva infrastrukturen, utan också i personal vi anställer, säger han till DI.

Anders Teljebäck, kommunstyrelsens ordförande i Västerås, säger:
- Att Amazon Web Services väljer Västerås är en tydlig bekräftelse på att Västerås är världsledande inom energi och teknik. Det är den största etableringen i Västerås på överskådlig tid.

Tillkännagivandet har välkomnats av Sveriges närings- och innovationsminister Mikael Damberg, som beskriver etableringen som goda nyheter för landet.
- Jag hälsar AWS välkomna med sin investering till Sverige. Deras investering bekräftar att Sverige, med en stabil tillgång på förnybar el och en världsledande digital infrastruktur och IT-sektor, står sig väl i den globala konkurrensen om stora datacenteretableringar, säger Mikael Damberg, närings- och innovationsminister. De jobb som investeringen skapar vid uppbyggnad och drift är välkomna men framförallt så får nu svenska företag ännu bättre möjligheter att dra nytta av tekniken för utvecklingsarbete och till nya affärsmöjligheter, säger Mikael Damberg, närings- och innovationsminister.

Sverige minskade nyligen energiskatten för datacenter vilket medfört att vi kan erbjuda den lägsta totala elkostnaden inom EU. Detta i kombination med den ökade digitaliseringen och tillväxten av molnanvändning generellt har gjort att intresset för Sverige ökat signifikant den senaste tiden.

- Det är mycket glädjande att AWS valt Stockholmsregionen som etableringsort. Det är också ett tecken på att Sveriges konkurrenskraft är fortsatt stark och att vårt arbete för att attrahera utländska investeringar till Sverige ger frukt, säger Business Swedens vd Ylva Berg.

Datacenters utgör en nödvändig infrastruktur för att möjliggöra molntjänster och driva verksamhet i allt ifrån startups såväl som för mer traditionell industri, tjänstenäring och offentlig sektor och är en förutsättning för att Sverige ska fortsätta utvecklas och vara ett innovativt land. Att AWS väljer att etablera sig i Stockholmsregionen innebär naturligtvis också möjligheter kring kompetensuppbyggnad, utveckling av nya underleverantörskluster och en starkare förmåga att leverera kvalificerade molntjänster.

Arbetet med etableringen har skett i ett långsiktigt och nära samarbete mellan Invest Stockholm, initiativet Data Centers by Sweden som leds av Business Sweden samt lokala partners.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Partnertexter

Annons Image

Senast från Fastighetssverige Plus

"Fastigheten som är lättast att sälja är..."

Ekonomi/Finansiering Från nettoköpare till nettosäljare. Andra halvan av 2022 ändrade spelplanen, men transaktionerna fortsätter berättar Henrik Roderhult, regionchef, Värdering och Strategisk Analys på Newsec. Det som väntar är en marknad där avkastningskraven stiger. Han avslöjar också vilken slags fastighet som kommer bli lättast att sälja framöver.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige