Image

Allmännyttan energieffektiviserar

MILJÖ Fler och fler allmännyttiga bostadsföretag går med i den kraftsamling för att spara energi som kallas Skåneinitiativet. Totalt har nu 85 allmännyttiga bostadsföretag, med tillsammans drygt 325 000 lägenheter skrivit under Skåneinitiativet. De företag som väljer att ansluta sig har en gemensam målsättning att minska sin energianvändning med 20 procent från år 2007 till år 2016.
Publicerad den 26 Februari 2009

För drygt ett år sedan enades företrädare för de allmännyttiga bostadsföretagen om innehållet i initiativet. Initiativet är ett slags Kyoto-protokoll för allmännyttan i Sverige. För att ansluta sig krävs att företagets vd och styrelseordförande skriver under en avsiktsförklaring. Företaget åtar sig också att årligen rapportera in sin energianvändning till SABO.

- Det finns ett stort värde i att ha en gemensam målsättning! Det skapar motivation och ger tyngd. Dessutom ger initiativet möjlighet till ett mycket värdefullt erfarenhetsutbyte mellan bolagen, säger Ulrika Jardfelt, chef på Fastighetsutveckling SABO.

Energianvändningen ökar varje år i Sverige. Bostadssektorn står för 40 procent av energianvändningen och de allmännyttiga bostadsföretagen står för 10 procent av bostadssektorns del. Allmännyttan tar genom initiativet ett stort ansvar för att minska energianvändningen. Skåneinitiativets mål är klart mer ambitiöst än de nationella och internationella mål som finns för energieffektivisering.

- Vi tror att vi når målet, även om vi tycker att det är tufft. Både vi och andra bolag har redan innan detta minskat vår energiförbrukning mycket de senaste 20 åren, säger Sven Liljegren, vd för AB Bostäder i Borås.

-Det är ett tufft mål men vi tror att vi ska klara av det med hjälp av smarta investeringar och ett systematiskt energispararbete. Vid till exempel större ombyggnationer så finns energifrågan med redan i planeringsstadiet, säger Katarina Härner, energi- och miljöcontroller på Uppsalahem AB.

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Bilderna bakom kulisserna: Så ska legendarisk rockklubb bli galen golfklubb på 1 000 kvadrat

Uthyrning Olle Frandsen, en av grundarna till Underground Golf Club, möter upp på Fastighetssveriges reporter i den legendariska rockkonsertlokalen på Kaserntorget, mitt i den centrala smeten av Göteborg. Om en kort tid är det dock galen golf som ska fylla den 1 000 kvadratmeter stora lokalen. – Självklart ska vi behålla Sticky Fingers-skylten på något sätt, säger han.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige