Image
Norra Fäladen, torget mot Svenshögsvägen.
Norra Fäladen, torget mot Svenshögsvägen. Bild: Lunds kommun

Nytt centrum och 1 300 nya bostäder planeras på Norra Fäladen

Bygg/Arkitektur Norra Fäladen ska få ett nytt centrum, Svenshögsvägen ska bli lättare att korsa och fler ska kunna bo i stadsdelen. Det är några av många idéer i förslaget till planprogram som nu ska ut på samråd.
Publicerad den 23 Augusti 2024

– Programmet är spännande och visar på hur vi måste arbeta med förtätningar framöver. Vi ser stora fördelar med att omvandla redan hårdgjorda ytor till bostäder och gröna gårdar. Nu skall Fäladsborna få säga sitt och bidra till att förslaget kanske kan bli ännu bättre, säger Klas Svanberg (M), vice ordförande i byggnadsnämnden.

Planprogrammet är ett första steg i stadsdelens utveckling. Planprogrammet visar bland annat hur cirka 1 300 nya bostäder, fler butiker och caféer och nya idrottsanläggningar kan vara framtiden för stadsdelen. I förslaget utökas centrum med bostäder och fler lokaler där mindre butiker och caféer kan öppna.

– Genom att vända verksamheternas lokaler och bostadsentréerna utåt skapas liv och rörelse och överblickbarhet mot platser som idag är obefolkade och som upplevs otrygga, förklarar Jenny Nagenius, planarkitekt på stadsbyggnadskontoret.

I programområdets södra del föreslås korsningen Svenshögsvägen/Skarpskyttevägen/Magistratsvägen byggas om för att bättre hantera mängden motortrafik. Magistrasvägen kan få mer bostäder längs båda sidor och i området mellan Norra Ringen och Magistratsvägen ges möjlighet att komplettera Norra Fäladen med en ny idrottshall, mobilitetshus och ännu mer handel.

Samrådet är från början av september till slutet av oktober.

- Redaktionen
red@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Advicy charmade draknästet – fick största investeringen

Bolag Sandra Mobaraki och Amir Chizari deltog under torsdagen i SVT:s program Draknästet. Deras bolag Advicy vill med hjälp av modern AI-teknik förändra en konservativ fastighetsbransch. I Draknästet sökte – och fick – de fyra miljoner kronor mot 20 procent av bolaget, den största enskilda investeringen i programmets historia. – Det var spännande och nervöst att vara med i programmet, berättar Amir Chizari för Fastighetssverige.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige