Image

Akademiska Hus lyfter Campus Valla i Linköping

Bygg/Arkitektur Tillsammans med Linköpings universitet genomför Akademiska Hus flera om- och nybyggnader på Campus Valla de kommande åren. Med sina fyrtio år på nacken har B-huset renoverats i olika omgångar och står nu inför upprustningens sluttetapp, i vilken Akademiska Hus investerar 46 miljoner kronor.
Publicerad den 5 Februari 2013

I höstas avslutade Akademiska Hus arbetet med att förvandla den nedlagda restaurangen Vallfarten till en ny universitetsklubb, som utgör en central del i en tydligare och mer välkomnande campusentré västerut mot Universitetsvägen i Linköping. Ett ytterligare steg i moderniseringen av befintliga byggnader på Campus Valla är att rusta upp B-huset.

Byggnaden från 1972 är näst efter A-huset den äldsta byggnaden på campus och med sina 35 000 kvadratmeter också en av de största. Förutom labb, kontor, bibliotek innehåller B-huset lärosalar och allmänna ytor med café.

– I den pågående utvecklingen av Campus Valla är det lätt att bara se till de nya byggnationer som vi står inför. Upprustningen av B-huset är en minst lika viktig del i campusutvecklingen och innebär den sista etappen av byggnadens totala renovering, säger Lars Hagman, regiondirektör för Akademiska Hus Öst.

Senast B-huset genomgick en omfattande invändig ombyggnad var 2001. Nu är det kontorsdelen som ska anpassas efter dagens behov och krav. Ytan som kommer att beröras är cirka 5 600 kvadratmeter och innefattar bland annat renovering av väggar, golv, tak och dörrar. En ändrad planlösning i kontorsmiljöer och trapphus öppnar upp för fler personliga möten. Renoveringen medför också att fem entréer öppnas upp och ökar tillgängligheten i fastigheten. Den nya datainstallationen med ny kabeldragning innebär ett stort lyft för B-husets datakapacitet. Man installerar också nya elcentraler, helt ny värme, ventilation och kyla samt ny belysning med närvarostyrning.

Ombyggnationen av B-huset börjar i april 2013 och beräknas vara klar i början av 2015.

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Stefan Dahlbo: "Vi ser svarta svanar flyga omkring"

Bolag Ett tråkigt år. Det är vd Stefan Dahlbos utblick för marknaden 2024 som han delger på presentationen av första kvartalet för Fabege. Stora utflyttningar och långa hyresförhandlingar är två av de faktorerna som han ser med oro på.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige