Image

Ägare missköter centrum – kommunen utreder flytt

Juridik Linköpings kommun utreder förutsättningarna för att bygga ett nytt stadsdelscentrum – på grund av att centrumets ägare missköter det nuvarande centrumet. - Det här är det mest drastiska jag har varit med om att presentera, säger samhällsbyggnadsnämndens ordförande Muharrem Demirok till Fastighetssverige.
Publicerad den 3 September 2014

Bakgrunden är att den privata ägaren i flera år har misskött Ekholmens centrum i Linköping.

- Intresseföreningen där alla aktörer kring Ekholmen är representerade har i flera år uppvaktat kommunen. Ägaren gör inga investeringar, underhållet är under all kritik, näringsidkarna får dåliga avtal, allt eftersom hyresgästerna lämnar centrumet tar ägaren in mer eller mindre tvivelaktiga verksamheter, säger Muharrem Demirok.

- Från kommunens sida kan vi inte göra så mycket när det gäller avtalsskrivning och liknande. Men misskötseln går ut över hela området och då kommer det samhälleliga ansvaret in. Då måste man få säga att ”det här är inte okej”. Därför har tjänstemännen på teknik- och samhällsbyggnadskontoret fått i uppdrag att genomföra en lokaliseringsutredning för ett nytt Ekholmens centrum.

Vad hoppas du att det här utspelet ska leda till?
- Att ägaren tar sitt förnuft till fånga och inser att situationen är ohållbar. Vi har gjort allt, erbjudit byggrätter för att utveckla fastigheten och så vidare. Men nu har det gått så långt att den enda möjliga lösningen kan vara att flytta hela centrumet.

- Det är viktigt att varje stadsdel har ett bra centrum, som fungerar. I centrum ska de som bor i området få sina behov av handel och övrig service tillgodosedda. Centrum har också en funktion som mötesplats. Detta kräver en ägare som tar ansvar.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Mårten Othérus blir ny vd för Nordr Sverige: "Finns stora möjligheter"

Karriär Efter 19 år i Veidekke och senare det som blev Nordr så har Mårten Othérus haft titlarna regionchef, affärsutvecklingschef och investeringschef. Nu kan han sätta verkställande direktör på meritlistan. Han berättar om hur han vill ta sig an bolagets utveckling framåt.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige