Image
Klart för nya lägenheter i Solna.
Klart för nya lägenheter i Solna. Bild: Solna Stad

900 lägenheter vid Västra skogen

Bostäder I Ekelund, strax norr om Pampas Marina, byggs minst 900 nya bostäder, två förskolor och en upprustad strandpromenad vid Mälaren. Det innebär den principöverenskommelse med HSB som kommunstyrelsen beslutade om den 14 oktober. Samtidigt ger överenskommelsen ett bidrag till finansiering av en ny uppgång till Västra skogens tunnelbanestation.
Publicerad den 15 Oktober 2019

– Nya bostadskvarter och levande stadsgator med ett varierat utbud av service, restauranger och handel utvecklar tillsammans med den upprustade strandpromenaden Ekelund till en attraktiv del av Stockholmsregionens inre kärna. Samtidigt bidrar projektet till finansieringen av en helt ny entré till Västra skogens tunnelbana, säger Pehr Granfalk, kommunstyrelsens ordförande, Solna stad.

Den nya bostadsbebyggelsen omfattar minst 900 nya lägenheter. Trettio procent kommer att vara större lägenheter med minst fyra rum och kök, för till exempel familjer med flera barn. Tjugo av lägenheterna ska vara sociala lägenheter. Samtidigt byggs två nya förskolor med fyra till sex avdelningar. Lokaler i gatuplan ger ett varierat utbud av till exempel service, butiker och restauranger.

Ekelund ligger mycket centralt placerat med närhet till Mälaren, Kungsholmen och Västra skogens tunnelbana – strax norr om Pampas Marina. Idag finns här en varierad bebyggelse med hamnverksamhet, kontor och vägar med mera. I samband med den nya bebyggelsen tillskapas en attraktiv plats vid Ulvsundasjön och strandpromenaden mellan Ekelundsbron och Huvudsta Gård rustas upp. Det anläggs också en skärmbassäng med en flytande våtmark för rening av dagvatten till Ulvsundasjön i anslutning till Pampas Marina. Samtidigt justeras vägnätet för att knyta samman området med Solnas lokala vägnät.

Området ligger i anslutning till Västra skogens tunnelbanestation där den blå linjen förgrenar sig norrut mot Akalla eller Hjulsta och söderut genom Kungsholmen och centrala Stockholm, samt förlängning till Södermalm och Nacka med tunnelbanans utbyggnad. Enligt överenskommelsen bidrar HSB med finansiering av åtgärderna i vägnätet samt med 150 miljoner kronor till finansieringen av en ny tunnelbaneuppgång vid Västra skogen.

I den reviderade principöverenskommelsen har exploateringsområdet utökats till ett större område norrut än i den tidigare principöverenskommelsen som tecknades i juni 2017. En annan skillnad är att området har begränsats västerut för att inte komma i konflikt med strandskyddet. Kommunstyrelsen beslutade om principöverenskommelsen den 14 oktober. Nu får byggnadsnämnden i uppdrag att påbörja arbetet med den nya detaljplanen för området.

- Axel Ohlsson
axel@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Max Barclay ser risker: "Inte säker på att Sverige är så himla långt före"

Sverige Max Barclay, med titlarna vice vd, Nordenchef och chef för Newsecs nordiska rådgivningsverksamhet, sätter fingret i luften och spanar om hur 2024 utvecklar sig, vilket segment som är hetast just nu och hur de som rådgivare kan dra fördel av utvecklingen av artificiell intelligens, AI.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige