Image

60 000 bin till Wihlborgs i Malmö

Energi/miljö Wihlborgs är det första bolaget i Skåne som inleder samarbete med Bee Urban – 60 000 honungsbin huserar nu på ett av Wihlborgs tak strax intill Slottsparken i Malmö.
Publicerad den 28 Juli 2014

På taket står numera en rosa låda som är boplats åt cirka 60 000 så kallade honungsbin. Bina är inte någon fara för människor i närmiljön eftersom de till skillnad från getingar inte är intresserade av det som människor äter, utan enbart lever på nektar och pollen.

– Vi har tittat på olika projekt där vi som fastighetsägare kan vara med och gynna den biologiska mångfalden. Eftersom vi har en mängd tak kändes det naturligt för oss att vara med här, säger Anders Jarl, vd på Wihlborgs Fastigheter.

Bee Urban upplåter fadderskap av bikupor till företag i storstadsmiljö. De sköter om drift och underhåll av kuporna och honungen som genereras tillfaller företaget.

– Genom denna satsning hoppas vi kunna medverka till att binas alltmer utsatta situation uppmärksammas och det är också ett bra sätt att bidra till en hållbar stadsutveckling, fortsätter Anders Jarl.

– Vi har börjat med en fastighet (Flundran 1) som ligger på Gibraltargatan 2 i Malmö. Huset ligger precis intill en av Malmös kanaler som angränsar in mot Slottsparken. Läget är perfekt då bina flyger med upp till tre kilometers radie och säkerligen kommer flera av dem att landa i Slottsparken. Om vår första erfarenhet faller väl ut är tanken att konceptet ska tillämpas på fler fastigheter, säger Wihlborgs miljöchef Hanna Claesson.

– Att vi som företagare i vissa avseenden måste tänka om när det gäller vår verksamhets roll i samhället, är något som blir allt mer självklart. Framtidens företag förenar sin affärsverksamhet med samhällsnytta och gärna genom att ge tillbaka till naturen, säger Anders Jarl.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Max Barclay ser risker: "Inte säker på att Sverige är så himla långt före"

Sverige Max Barclay, med titlarna vice vd, Nordenchef och chef för Newsecs nordiska rådgivningsverksamhet, sätter fingret i luften och spanar om hur 2024 utvecklar sig, vilket segment som är hetast just nu och hur de som rådgivare kan dra fördel av utvecklingen av artificiell intelligens, AI.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige