Image
Stora Saluhallen i Göteborg.
Stora Saluhallen i Göteborg. Bild: Higab/Bert Leandersson

30 miljoner kronor i hyresrabatter

Bolag Sedan utbrottet av covid-19 har Higab arbetat aktivt för att stötta hyresgäster som har påverkats av pandemin. Hittills har 30 miljoner kronor beviljats i hyresrabatter. – Vi fortsätter att hålla en nära dialog med våra hyresgäster. Målet är att hjälpa dem så mycket vi kan, säger Per-Henrik Hartmann, vd på Higab.
Publicerad den 7 November 2020

Efter utbrottet av covid-19 kommer 2020 gå till historien som ett av de tyngsta åren i modern tid. Såväl människor som verksamheter har drabbats hårt. För att underlätta situationen har Higab i dialog med sina hyresgäster tillämpat olika typer av lösningar.
– Alla har fått möjlighet till anstånd med hyran, rabatter har beviljats, kvartalshyror har ändrats till månadshyror, omsättningshyror har omvandlats till bashyror och i vissa fall har hyresgäster fått hjälp med att komma ur sina avtal i förtid. Även ärenden till inkasso har stoppats och ingen dröjsmålsränta har debiterats. Vid en eventuell hyreshöjning tar vi självklart hänsyn till rådande situation och erbjuder ofta ett startdatum för ny hyra längre fram i tid och en trappa där hyreshöjningen sker stegvis under flera år, säger Per-Henrik Hartmann.
I nuläget har 170 avtal om tillfälliga hyresrabatter tecknats. Det har resulterat i 30 miljoner kronor i hyreslättnader. Ena hälften kommer från Higab och andra hälften kommer från statens stödpaket som annonserades i våras. Higab har också gett sammanlagt 6 miljoner kronor i anstånd räntefritt.
– Insatserna från Higab har inte bara handlat om det ekonomiska, utan det har också funnits en lösningsorienterad syn på öppettider. För oss har det varit värdefullt, säger Martin Sörensson på Salut i Stora Saluhallen.

Enligt Higabs ägardirektiv ska bolagets verksamhet finansieras helt genom hyresintäkter, som bland annat ska täcka underhållet för de drygt 300 husen i beståndet. Alla hyresgäster inom Göteborgs Stad ska också behandlas lika.
– Vi använder de verktyg vi kan för att hjälpa, som hyresrabatter och anstånd. Att ta bort hyrorna helt för exempelvis alla våra hyresgäster på teatrar, konserthus och idrottsarenor skulle innebära en intäktsförlust på cirka 100 miljoner kronor på ett år. Det skulle påverka Göteborgs Stads budget märkbart och är ett beslut som endast kan fattas av kommunfullmäktige, säger Per-Henrik Hartmann.
– Higabs ekonomiska resultat har stor påverkan på staden och är en viktig ekonomisk tillgång för alla göteborgare. Den här diskussionen gäller för hela staden och inte bara Higab. Jag tycker att politiken kan ta tydligare initiativ och hålla diskussionen levande om vilka möjligheter som finns att ytterligare kunna stötta föreningar, kulturen och andra organisationer då många verksamheter har drabbats hårt av pandemin – inte minst ekonomiskt, säger Daniel Bernmar (V), kommunalråd och 2:e vice ordförande i kommunstyrelsen.

- Andreas Lithander
andreas@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Ägarskap med ansvar – arkitektnykomlingen står ut i branschen

Bygg/Arkitektur I arkitektbranschen dominerar manligt ägarskap och Morota Staaf Arkitekters ägarform har därför blivit en fyrbåk som de båda ägarna först inte förutsåg. I det kvinnliga ägarskapet ligger nämligen ett ansvar att visa att det finns möjlighet för kvinnor att inte bara vara en del av, utan också att leda, företag. Fastighetssverige har pratat med duon om deras nystartade kontor och vad som driver dem framåt.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige