Image

15 kronor per hyreshundralapp i vinst

AFFÄRER Det går ekonomiskt bra för de stora privata hyresvärdarna i Västsverige. Det visar en färsk undersökning, gjord av Hyresgästföreningen Region Västra Sverige, där det framgår att av varje hundralapp i hyra går i genomsnitt 15 kronor i ren vinst.
Publicerad den 10 Mars 2008

- De privata fastighetsägarna hävdar ju ofta att lönsamheten i branschen är dålig. Men det är ett rykte som jag skulle vilja påstå är klart överdrivet, i alla fall när det gäller de större fastighetsbolagen, säger Arnold Wittgren, näringspolitisk sekreterare hos Hyresgästföreningen, och upphovsman till utredningen.

I utredningen ingår 17 av de större privata fastighetsägarna som är verksamma i Västsverige och alla siffror baseras på bolagens egna årsredovisningar från åren 2005 och 2006.

– Årsredovisningarna för 2007 är ju inte klara ännu men att döma av bolagens delårsrapporter finns det inga tecken på att lönsamheten skulle ha försämrats förra året, förklarar Arnold Wittgren.

Magnus Ersman på Fastighetsägarna Göteborg kommenterar:
- Det är oerhört glädjande för fastighetsägarna och deras hyresgäster att merparten av de undersökta företagen går med vinst. Det är självklart tråkigt att se att inte alla går lika bra då en dålig lönsamhet kan riskera att leda till fler ombildningar och färre nybyggnationer. Fastighetsbranschen är en mycket långsiktig bransch och en tillfredställande vinst är en nödvändighet för att kunna investera för framtiden och bedriva sund affärsverksamhet.

FAKTA: Bolagens vinst i procent per hyreskrona år 2006:
Akelius 4
Bygg-Göta 55
Diligentia - 7
ES-fastigheter 17
Ernst Rosén 8
Holger Blomstrand 34
Ivar Kjellberg 8
Stena Fastigheter 11
Wallenstam 18
Alexandersson - 17
S Arnlöv förvaltning -2
Curt Lundahl & Co 46
Bostjärnan AB 2
Bror Johansson & Co 8
Förvaltnings AB Västerstaden 14
Källfelt 1
Örgryte Bostads AB 35
Källa: Hyresgästföreningen.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Stefan Dahlbo: "Vi ser svarta svanar flyga omkring"

Bolag Ett tråkigt år. Det är vd Stefan Dahlbos utblick för marknaden 2024 som han delger på presentationen av första kvartalet för Fabege. Stora utflyttningar och långa hyresförhandlingar är två av de faktorerna som han ser med oro på.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige