Image
Riksbanken sänker räntan med 25 punkter.
På bilden riksbankschefen Erik Thedéen.
Riksbanken sänker räntan med 25 punkter. På bilden riksbankschefen Erik Thedéen. Bild: Ida Mikko

Riksbanken sänkte räntan med 25 punkter

Ekonomi/Finansiering Inflationen närmar sig målet samtidigt som konjunkturen är svag och Riksbanken anser sig därför kunna lätta på penningpolitiken. Direktionen beslutade därför att sänka styrräntan med 0,25 procentenheter till 3,75 procent, något som Riksbanken meddelade i onsdags. Om inflationsutsikterna står sig kan styrräntan komma att sänkas ytterligare två gånger under andra halvåret skriver Riksbanken.
Publicerad den 8 Maj 2024

Penningpolitiken och avtagande utbudsstörningar har bidragit till att inflationen har sjunkit och nu är nära målet. I mars var KPIF-inflationen 2,2 procent, exklusive energipriser var inflationen 2,9 procent. Utfallen var lägre än Riksbankens senaste prognos.

Information som har tillkommit sedan den penningpolitiska rapporten i mars stärker bilden av en inflation nära målet även på lite längre sikt. Inflationsförväntningarna är väl förankrade och löneökningarna måttliga skriver Riksbanken i sitt pressmeddelande.

När inflationen närmar sig målet samtidigt som konjunkturen är svag kan penningpolitiken lättas. Direktionen har därför beslutat att sänka styrräntan med 0,25 procentenheter till 3,75 procent. Om inflationsutsikterna står sig kan styrräntan komma att sänkas ytterligare två gånger under andra halvåret, i linje med prognosen i mars.

Men inflationsutsikterna är osäkra. Det finns osäkerhet på både upp- och nedåtsidan när inflationen nu faller från mycket höga nivåer. De risker som kan göra att inflationen i Sverige stiger igen är främst kopplade till den starka amerikanska ekonomin, den geopolitiska oron och kronans växelkurs. Anpassningen av penningpolitiken framöver bör därför präglas av försiktighet, med gradvisa sänkningar av styrräntan, skriver Riksbanken.

Beslutet om styrräntan tillämpas från den 15 maj.

- Redaktionen
red@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

En tidigare Balder-topp frikänns från åtal om grovt insiderbrott

Juridik I april hölls hovrättsförhandlingar i det uppmärksammade Collector-målet där elva personer sedan tidigare är dömda i tingsrätten för insiderhandel i nischbanken som skedde under januari 2020. Nu har domen kommit och hovrätten frikänner samtliga inblandade utom en av de huvudmisstänkta före detta Balder-topparna som alltjämt döms för grovt insiderbrott även i hovrätten, den andre frikänns dock från åtalet om grovt insiderbrott. Ekobrottsmyndighetens åklagaren i fallet kommenterar hovrättens domar för Fastighetssverige.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige