Image
Annika Winsth.

Annika Winsth: "Riksbanken kan sänka före ECB och FED"

Ekonomi/Finansiering Nordeas chefsekonom Annika Winsth spår att vi kan vänta oss uppåt sex räntesänkningar resten av året. Det ligger i Riksbankens alternativa räntebana och med tryggheten i att inflationen redan är i hamn så blir den åtstramande pengapolitiken för tuff för både hushåll och företag. Här spår hon också att Riksbanken kan gå före de större både ECB och FED.


Vice riksbankschefen: Hade varit möjligt att sänka redan i mars

Ekonomi/Finansiering Vice riksbankschefen Per Jansson anser att inflationsutvecklingen ser så pass bra ut att Riksbanken hade kunnat sänka styrräntan redan vid marsmötet. Det uppgav han vid ett tal om det ekonomiska läget hos Facken inom Industrin under torsdagen.


Michael Johansson är analytiker på Arctic Securities.

Analytikerns spaning: Segmentet med störst uppsida när räntan sänks

Ekonomi/Finansiering Indikationen från Riksbanken är att en första räntesänkning kan ske i maj eller juni, något som bekräftas av det senaste mötesprotokollet som släpptes i torsdags förra veckan. För Fastighetssverige ger Arctic Securities analytiker Michael Johansson en framåtblickande analys av påverkan på fastighetssektorn och vilket pressat segment som åtnjuter störst uppsida av att räntan börjar sänkas.


Riksbankschefen Erik Thedéen.

Riksbanken: "Fortsatta frågetecken kring vissa fastighetsbolag"

Ekonomi/Finansiering Risken för att inflationen ska bita sig fast har minskat och det finns en cirka 50 procentig sannolikhet för att Riksbanken ska sänka styrräntan i maj, det sade riksbankschef Erik Thedéen bland annat under en pressträff på onsdagen efter att Riksbanken publicerat sitt räntebesked och en ny penningpolitisk rapport. Där skriver Riksbanken även att det fortsatt finns frågetecken kring hur vissa fastighetsbolag klarar av att hantera nuvarande räntenivåer, samt hur deras hyresintäkter utvecklas till följd av den svaga ekonomiska aktiviteten.


Lista: Här är de mest räntekänsliga fastighetsbolagen

Lista Riksbanken lämnar styrräntan oförändrad och den kommer att ligga kvar på fyra procent. Med anledning av det senaste beskedet har Fastighetssverige tagit en närmare titt på fastighetsbolagens räntetäckningsgrad för att ta reda på hur räntekänsliga de är. Här är hela listan.


Riksbankschefen Erik Thedéen.

Signalen som kan innebära lättnad för bygg- och fastighetsbolagen

Ekonomi/Finansiering Riksbanken lämnar styrräntan oförändrad på fyra procent, men i sitt senaste penningpolitiska beslut öppnar man för först gången upp för möjligheten att det kan komma en första räntesänkning under första halvåret.
– Om den gynnsamma utvecklingen består är det inte uteslutet att räntan sänks under första halvåret 2024, säger riksbankschefen Erik Thedéen.


Andreas Wallström, prognoschef på Swedbank.

Swedbanks toppekonom: "Ränteläget kan fortsätta att tynga branschen"

Ekonomi/Finansiering Swedbanks prognos är att vi får se en mjukare Riksbank framöver där fallande inflation och en starkare krona leder till att de sänker räntan tidigare och fler gånger under 2024. Prognoschefen Andreas Wallström berättar för Fastighetssverige att det ändå fortsatt kommer att vara ett tufft läge på bostadsmarknaden och att ränteläget kan fortsätta att tynga ner fastighetsbranschen.


Folksam förvärvar en kontorsfastighet mitt i Stockholms city från Corem för över en halv miljard kronor.

Folksam köper central pärla av Corem

Transaktioner Folksam Tjänstepension, som är en del i Folksamgruppen, förvärvar tomträtten Orgelpipan 4 i centrala Stockholm av Corem för 570 miljoner kronor. Fastigheten har ett mycket attraktivt läge på Klarabergsgatan med närhet till Centralen och har genomgått en omfattande ombyggnad och modernisering. Byggnaden innehåller 4 200 kvadratmeter uthyrbar area och den största hyresgästen är Riksbanken. Tillträdet sker under våren 2024.


Riksbankschefen Erik Thedéen.

Thedéen följer FI och trycker på fastighetsbolagen om skuldsättningen

Ekonomi/Finansiering Tidigare i veckan skrev Fastighetssverige om att Finansinspektionen vill se fastighetsbolagen göra mer för att minska sin skuldsättning – under fredagen ekade Riksbankschefen Erik Thedéen den uppmaningen under Moody´s fastighetskonferens i Stockholm.
"Att Riksbanken nyligen beslutade att lämna styrräntan oförändrad på 4 procent ska inte tolkas som att inflationsriskerna är borta och att räntorna kommer att sjunka snabbt", sade han bland annat under konferensen.


Fastighetsbranschen, i synnerhet bostadsmarknaden, har det tuffaste läget sedan 90-talskrisen.

Sverige i recession – bostadsbyggandet är orsaken

Ekonomi/Finansiering Efter att SCB under onsdagen presenterat sina siffror för den svenska tillväxten så stod det klart att vi nu är i en teknisk recession. Robert Boije, chefsekonom på SBAB, och Andreas Wallström, prognoschef på Swedbank, kommenterar vad det innebär, hur det påverkar Riksbankens beslut framåt och hur det påverkas av bostadsbyggandet.


Riksbanken tar flyttlådorna fyra minuter bort till Klarabergsgatan, Orgelpipan 4, där Corem blir deras hyresvärd.

Riksbanken påbörjar flytten till Corem

Uthyrning Riksbanken är mitt i flytten från Riksbankshuset och bort till Corems fastighet på Klarabergsgatan i Stockholm. Där ska de husera tills renoveringen av Riksbankshuset är klar. Men att flytten spelade in när det penningpolitiska mötet i förra veckan hölls i Jönköping tillbakavisar presschefen på Riksbanken.


Christina Nyman, chefsekonom på Handelsbanken och Andreas Wallström, prognoschef på Swedbank

Analytikerna om räntebeskedet: “Hade helst sett en höjning"

Ekonomi/Finansiering Igår, torsdag, meddelade Riksbanken att de lämnar styrräntan oförändrad. Likaså räntebana framåt. Även om riksbankschefen lämnade det öppet för en ytterligare höjning nästa år är mångas bedömning nu att räntetoppen är nådd. Fastighetssverige vände sig till två av Sveriges mest kunniga experter för höra deras analys av beskedet och när vi kan se första räntesänkningen.


Riksbankschefen Erik Thedéen när han besökte Västsvenska Handelskammaren.

Thedéen: "Räntan är ett trubbigt vapen som slår mot fastighetsbolagen"

Ekonomi/Finansiering Penningpolitiken ska vara fortsatt stam och ytterligare höjningar kan komma. Samtidigt kan riksbankschefen konstatera att räntetoppen börjar närma sig. Beslutet om att hålla styrräntan oförändrad på fyra procent menar Erik Thedéen är välavvägt och samtidigt grundat i bland annat det något kallare arbetsmarknaden. Han menar också att nedgången i BNP i år och 2024 beror på nedgången i bygginvesteringar.


Så står sig bolagens räntetäckningsgrad.

Lista: Så räntekänsliga är fastighetsbolagen

Lista Idag, torsdag, väntar ett nytt räntebesked från Riksbanken. Under året har räntan stigit 2,5 till fyra procent. Analytikerna är nu kluvna – det kan bli en paus, ytterligare en höjning eller kanske till och med en sänkning. Med anledning av detta har Fastighetssverige tagit en närmare titt på bolagens räntetäckningsgrad för att ta reda på hur räntekänsliga de är. Här är hela listan.


Riksbankschefen Erik Thedéen.

Riksbanken lämnar räntan oförändrad

Ekonomi/Finansiering Inflationen är fortsatt för hög och det kvarstår risker för att den inte ska fortsätta sjunka tillräckligt snabbt och stabiliseras vid målet. Men inflationen har sjunkit och inflationstrycket har dämpats tydligt. Direktionen har beslutat att lämna styrräntan oförändrad på fyra procent. Direktionen bedömer att penningpolitiken behöver vara åtstramande och har beredskap att höja styrräntan ytterligare om inflationsutsikterna försämras.


Riksbanken: Fastighetsbolagen vidtar åtgärder men behöver göra mer

Ekonomi/Finansiering I Riksbankens protokoll från det penningpolitiska mötet den 20 september kommenterar direktionen och Erik Thedéen läget i den kommersiella fastighetssektorn. Riksbankschefen ser riskerna i fastighetssektorn som hanterliga, förutsatt att inflationen kommer ned till inflationsmålet i linje med Riksbankens prognos samt att den ekonomiska utvecklingen i stort stabiliseras.


Lista: Så räntekänsliga är fastighetsbolagen

Lista Som väntat blev det en ny höjning av styrräntan från Riksbankens sida, den här gången med 25 punkter upp till 4,0 procent. Med anledning av detta har Fastighetssverige tagit en närmare titt på bolagens räntetäckningsgrad för att ta reda på hur räntekänsliga de är. Här är hela listan.


Andreas Wallström, prognoschef på Swedbank.

Swedbank-profilen: "Bygg- och fastighetsbolag bör räkna med att läget förvärras ytterligare"

Ekonomi/Finansiering Swedbanks prognoschef Andreas Wallström kommenterar Riksbankens senaste räntehöjning och flaggar för att bygg- och fastighetsbolag bör räkna med att läget förvärras ytterligare innan det blir bättre.


Riksbankschefen Erik Thedéen.

Riksbanken om tudelningen inom kommersiella fastigheter

Bolag Riksbankens räntebana indikerar med relativt hög sannolikhet att de kommer behöva höja räntan en gång till och att penningpolitiken behöver vara åtstramande under en lång tid, det meddelade riksbankschefen Erik Thedéen under en pressträff efter det att styrräntan höjts till fyra procent. Samtidigt förklarade han att räntebanan är mer ett Taffelberg än ett Matterhorn, vilket indikerar en platå som räntan kommer landa på framöver.


Mattias Persson, chefsekonom på Swedbank, om det ekonomiska läget i Sverige och i världen.

Swedbanks chefsekonom: "Riksbanken kommer att höja två gånger till"

Ekonomi/Finansiering Swedbanks chefsekonom Mattias Persson tror att Riksbanken höjer räntan två gånger till i år för att sedan göra första sänkningen runt midsommar 2024. För de pressade fastighetsbolagen är det fler försäljningar som gäller framöver för att få ordning på skuldsättningen och refinansieringen. "Bolagen har gjort rätt, men det återstår fortfarande mycket att refinansiera", säger Mattias Persson.