Penningpolitiken och avtagande utbudsstörningar har bidragit till att inflationen har sjunkit och nu är nära målet. I mars var KPIF-inflationen 2,2 procent, exklusive energipriser var inflationen 2,9 procent. Utfallen var lägre än Riksbankens senaste prognos.
Information som har tillkommit sedan den penningpolitiska rapporten i mars stärker bilden av en inflation nära målet även på lite längre sikt. Inflationsförväntningarna är väl förankrade och löneökningarna måttliga skriver Riksbanken i sitt pressmeddelande.
När inflationen närmar sig målet samtidigt som konjunkturen är svag kan penningpolitiken lättas. Direktionen har därför beslutat att sänka styrräntan med 0,25 procentenheter till 3,75 procent. Om inflationsutsikterna står sig kan styrräntan komma att sänkas ytterligare två gånger under andra halvåret, i linje med prognosen i mars.
Men inflationsutsikterna är osäkra. Det finns osäkerhet på både upp- och nedåtsidan när inflationen nu faller från mycket höga nivåer. De risker som kan göra att inflationen i Sverige stiger igen är främst kopplade till den starka amerikanska ekonomin, den geopolitiska oron och kronans växelkurs. Anpassningen av penningpolitiken framöver bör därför präglas av försiktighet, med gradvisa sänkningar av styrräntan, skriver Riksbanken.
Beslutet om styrräntan tillämpas från den 15 maj.
Presenteras av Quandify
Presenteras av Pattern Geographic
Bolag Pandox vd, Liia Nõu, gjorde vid presentationen av senaste kvartalsrapporten klart att man letar efter förvärv, främst inom de tre starka marknader man redan går bäst i: Storbritannien, Norden och Tyskland. – Det senaste förvärvet hade en sjuprocentig yield så det är det vi siktar på, säger Pandox-vd:n.
Kommentera
När du lämnar en kommentar måste du uppge e-post, den används endast till att informera dig om svar på din kommentar och visas inte för andra besökare.