I en av Malmös ytterområden hade fastighetsägaren problem med obehöriga personer som hängde i trapphusen i flerfamiljshus, vilket skapade en otrygg miljö för de boende. Personalen fick ständigt byta ut skadade cylindrar som var kopplade till passersystemet, vilket blev både kostsamt och ineffektivt. Varje sönderslagen cylinder kostade cirka 5 000 kronor att ersätta, och problemen fortsatte utan tecken på bättring.
Det här innebar utmaningar för ägaren, både i fråga om att skapa trygghet för de boende i husen, och kring ökade kostnader. Projektledaren för operativt teknikstöd på fastighetsbolaget sökte en lösning som kunde stoppa problemen man ställts inför. Han ville hitta ett hållbart alternativ som inte bara skulle förhindra att cylindrarna saboterades, det skulle också öka tryggheten för de boende.
– Det är enstaka människor som sabbar för alla andra. Att hänga i trapphus är inte tryggt för någon, konstaterar han.
Efter noggrant letande kom han i kontakt med CDVI:s brytskydd med infällda magnetlås – en lösning som är populär i södra Europa och nu får allt större fäste i Norden. Som tekniskt intresserad insåg han snabbt potentialen i lösningen, särskilt tack vare de gömda magnetlåsen med hög hållkraft som håller entrédörrarna helt stängda för obehöriga.
Lösningen presenterades för chefen, som gick med på att testa den. Därefter togs kontakt med Marcus Quist på CERTEGO, en erfaren partner som kunde hjälpa till med installationen.
Tyvärr var obehöriga snabba med att plocka ned brytskyddet vid den första installationen, så Marcus Quist och hans team såg till att anpassa strategin. De såg bland annat till att runda alla skruvar och använde Loctite för att förhindra att brytskyddet kunde monteras ned med enkla verktyg.
Nu har brytskyddet suttit uppe i ett halvår utan sabotage och effekterna har varit påtagliga. Inbrotten och de obehörigas närvaro i trapphuset har minskat, vilket skapat en tryggare miljö för de boende och nöjd personal som slipper mötas av trasiga cylindrar var och varannan dag.
– Jag tror på lösningen, säger projektledaren på fastighetsbolaget efter det lyckade projektet.
Anna Hartvigson, som arbetar som brottsförebyggande samordnare på Stiftelsen Tryggare Sverige, är aktiv i att rekommendera bättre säkerhetsåtgärder för fastighetsägare. Hon ser CDVI:s brytskydd som en viktig del i att skapa säkra bostadsmiljöer.
– Genom att rekommendera CDVI:s brytskydd med magnetlås stärker vi vårt erbjudande för fastighetsägare och hyresgäster och skapar därmed en bättre och säkrare boendemiljö. Den här lösningen håller dörrar stängda och ser till att endast behöriga kommer in, vilket ökar tryggheten i fastigheten, säger Anna Hartvigson.
Brytskyddet i Malmös ytterområden har visat att rätt tekniska lösningar inte bara skyddar mot skadegörelse utan också bidrar till en tryggare vardag för de boende. Med allt fler fastigheter som står inför liknande utmaningar, är det tydligt att den här typen av hållbara lösningar har en viktig roll att spela för framtidens fastighetsförvaltning.
Läs mer om CDVI:s unika låslösningar.
- Redaktionen
red@fastighetssverige.se
Skicka denna artikel till e-post
Skriv ut/PDF