Genom sin nya finansieringsindikator CREDI – Catella Real Estate Debt Indicator – belyser Catella läget på finansieringsmarknaden. Överlag konstaterar man att de svenska noterade fastighetsbolagen – trots att bankerna har blivit mer restriktiva med utlåning till fastigheter – har tillgång till skuldfinansiering.
- De svenska börsnoterade bolagen är transparenta och stabila bolag som fortfarande kan göra affärer relativt smärtfritt, även om pengarna har blivit dyrare och bankerna ställer högre krav än tidigare, säger Anders Palmgren.
Det skiljer en hel del mellan de olika bolagens totalkostnad för banklån. Kungsleden sticker ut med en ränta på 6,3 procent, medan till exempel Fastpartner återfinns i den andra änden av listan med sina 3,4 procent.
Det senaste året har många av de noterade bolagen valt att säkra räntan på sina lån.
- För ett år sedan, i Q2-rapporterna 2011, låg den genomsnittliga räntebindningstiden på 2,3 år. I årets Q2-rapporter hade bindningstiden ökat till 3,3 år. Swapräntorna befinner sig på en historiskt sett låg nivå. Fastighetsbolagen har utnyttjat de låga swapräntorna för att räntesäkra delar av låneportföljen och det är fortsatt förmånligt att öka räntebindningen, konstaterar Niclas Forsman, analytiker på Catella.
- De som räntesäkrar sig nu får en väldigt attraktiv finansieringssituation under ganska lång tid. Spreaden mellan avkastningen från fastigheterna och basräntorna är utan tvekan rekordhög. Jag kan inte se att det skulle vara en dålig affär att räntesäkra en del av lånen nu, även om det är rimligt att anta att basräntorna i det korta perspektivet kommer att bli ännu lägre, med tanke på den starka kronan och den låga inflationsnivån, säger Anders Palmgren.
En annan tydlig trend är att bolagen i större utsträckning använder alternativa finansieringslösningar. Inte minst har obligationslånesidan ökat stort. Sedan 2010 har de svenska börsnoterade fastighetsbolagen emitterat obligationslån för fem och en halv miljarder kronor. Bara under 2012 har mer än två miljarder kronor emitterats. Dessutom har två utländskt noterade fastighetsbolag samt två privata svenska fastighetsbolag emitterat på den svenska obligationsmarknaden för tillsammans över två miljarder kronor. Och trenden kommer att fortsätta.
Anders Palmgren menar att 10-20 procent av fastighetsfinansieringen framöver kan komma från obligationsmarknaden (i dag står den för 3,5 procent).
- Ja, om vissa förutsättningar ändras. De som hittills har investerat på obligationslånesidan är i huvudsak privata investerare och mindre institutioner, lite mer riskbenägna investerare, och det är än så länge inga jättevolymer det handlar om ur ett penningmarknadsperspektiv.
Läs hela artikeln, en kommentar från Kungsledens vd Thomas Erséus, och se de olika börsbolagens finansieringslägen i det senaste numret av Fastighetssverige. Du hittar Fastighetssverige som e-tidning här. Reportaget återfinns på sidorna 10-14.
Presenteras av Pattern Geographic
Presenteras av WeOffice
Bolag Slättö, har genom logistik- och industri-teamet Evolv, gjort sina första förvärv inom lättindustri i den nyetablerade fonden Slättö Value Add III. Lars Axelsson, vd för Evolv, berättar för Fastighetssverige om premiärförvärven och hur man vill fortsätta växa samt hur han ser på framtiden och konkurrensen inom lättindustrisegmentet.
Kommentera
När du lämnar en kommentar måste du uppge e-post, den används endast till att informera dig om svar på din kommentar och visas inte för andra besökare.