Image

White vinner tävling i England

TÄVLING White Arkitekter har vunnit den prestigefyllda tävlingen om att förvandla den nöjespiren i brittiska Southend-On-Sea till en modern turistattraktion med hållbar miljöprofil.
Publicerad den 18 September 2009

- Det handlar om en av den brittiska turistnäringens kronjuveler. Piren är ett historiskt landmärke, och vi är verkligen stolta över förtroendet, förklarar Fredrik Pettersson som tillsammans med Niels de Bruin varit ansvarig för det vinnande förslaget.

Southend-On-Sea ligger vid floden Thames utlopp i Nordsjön, några mil öster om London. Staden är välkänd som en nöjesstad och dess stolthet sedan 1835 är den över två kilometer långa piren, som är världens längsta nöjespir.

Piren har brunnit ett antal gånger sedan den byggdes, senast 2005, och med tävlingen tar man nu ett krafttag från stadens sida för att blåsa nytt liv i och omkring piren.

Målet är att åstadkomma en modern attraktion med historisk förankring, som både kan locka besökare och skapa stolthet bland stadens Southends invånare.

Tävlingen lockade hela 74 kontor, där alltså White utsågs till segrare med ett förslag för ett livfullt evenemangsstråk som avslutas med en spektakulär utomhusteater, restaurang och besökscenter långt ut i havet.

Whites förslag vilar på en långt driven hållbarhetstanke, med naturliga material (trä, cortenstål och glas) som tål det tuffa klimatet utan krav på underhåll. Byggnaderna blir energieffektiva och försörjs med förnybar energi, vindkraft, värme från havsvattnet - allt för att säkerställa en koldioxidneutral miljö.

- Vinsten i Southend är ett stort och viktigt steg i vår etablering på den brittiska marknaden. Den visar vår förmåga att kombinera stark arkitektur med social och ekonomisk hållbarhet, säger Anders Svensson, vd på White arkitekter.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Bilderna bakom kulisserna: Så ska legendarisk rockklubb bli galen golfklubb på 1 000 kvadrat

Uthyrning Olle Frandsen, en av grundarna till Underground Golf Club, möter upp på Fastighetssveriges reporter i den legendariska rockkonsertlokalen på Kaserntorget, mitt i den centrala smeten av Göteborg. Om en kort tid är det dock galen golf som ska fylla den 1 000 kvadratmeter stora lokalen. – Självklart ska vi behålla Sticky Fingers-skylten på något sätt, säger han.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige