Image
Wästbyggs vd Jonas Jönehall.
Wästbyggs vd Jonas Jönehall. Bild: Wästbygg

Wästbygg vinstvarnar för andra kvartalet

Bolag Wästbygg meddelar att resultatet för andra kvartalet påverkas negativt av tidigare kommunicerade omstruktureringskostnader och nedskrivningar i projekt och av tillgångar. Dessutom belastas resultatet av ytterligare reserveringar i ett logistikprojekt i Danmark. Rörelseresultatet för andra kvartalet förväntas uppgå till -262 miljoner kronor.
Publicerad den 9 Augusti 2023

I ett pressmeddelande skriver bolaget att man under första halvåret har genomfört en betydande omstrukturering och genomlysning av pågående projekt och verksamhet vilket medfört att ytterligare nedskrivningar krävts. Efter avstämning med legala ombud har det även beslutats att göra reserveringar för ett sedan tidigare färdigställt logistikprojekt i Danmark. Effekterna summerar till -299 miljoner kronor som alltså tynger resultatet.

– Huvuddelen av effekterna påverkar inte koncernens framtida kassaflöde. Vi ser en fortsatt utmanande marknad främst för nyproduktion av bostäder och den genomlysning vi gjort av våra pågående projekt har syftet att säkerställa att vi baserar våra bedömningar på rätt ingångsvärden och med hänsyn tagen till uppskattad framtida marknadsutveckling. Trots vårt kontinuerliga arbete med kontroll av våra underentreprenörer har rådande marknadsläge även medfört ett antal konkurser i vår leverantörskedja – något som också belastat resultatet för kvartalet, säger vd Jonas Jönehall i en kommentar.

Wästbygg uppger vidare att bolagets bedömning är att man inte längre kommer att uppfylla det finansiella nyckeltalet räntetäckningsgrad gentemot ett fåtal långivare av kortfristiga lån med förfall innan årsskiftet. Avsikten är att inleda ett skriftligt förfarande för att få obligationsinnehavarnas samtycke till avsteg från det finansiella nyckeltalet.
– Att även framgent ha kvar våra obligationsinnehavares och långivares förtroende är en prioriterad fråga för oss. Även om bolagets ränteteckningsgrad reduceras på grund av det negativa resultatet ska det framhållas att bolagets soliditet är fortsatt stark. Vidare är det vår intention att minska bolagets skuldsättningsgrad allteftersom pågående utvecklingsprojekt färdigställs och överlämnas, avslutar Jonas Jönehall.

Wästbyggs aktie sjönk 12 procent efter onsdagens besked. Bolaget släpper sin rapport den 22 augusti.

- Redaktionen
red@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Bilderna bakom kulisserna: Så ska legendarisk rockklubb bli galen golfklubb på 1 000 kvadrat

Uthyrning Olle Frandsen, en av grundarna till Underground Golf Club, möter upp på Fastighetssveriges reporter i den legendariska rockkonsertlokalen på Kaserntorget, mitt i den centrala smeten av Göteborg. Om en kort tid är det dock galen golf som ska fylla den 1 000 kvadratmeter stora lokalen. – Självklart ska vi behålla Sticky Fingers-skylten på något sätt, säger han.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige