Image

Vita Örn bygger klimatkompenserade bostäder

BYGG Vita Örn och NCC bygger ett område med klimatkompenserade bostäder i Västra Hamnen, Malmö.
Genom investeringar i certifierade och verifierade klimatprojekt ska miljön kompenseras för koldioxidutsläppen från produktionen och byggmaterialet.
Publicerad den 14 Oktober 2010

Det är fastighetsbolaget Vita Örn som har byggstartat 72 hyresrätter i Västra Hamnen i Malmö. NCC har fått byggordern, som är värd 107 miljoner kronor.

- Detta är Vita Örns första nyproduktion av bostäder på 30 år. Med en ny generation ägare vill vi, när vi nu nyproducerar igen, gärna bidra till den satsning på hållbart byggande som Malmö genomför med stor framgång, säger Joakim Feldt, projektledare på Vita Örn.

Projektet beräknas belasta klimatet med 3 110 ton CO2-ekvivalenter vid produktion och i byggmaterial. För att minimera denna belastning så långt det är möjligt klimatkompenseras den kvarvarande delen av koldioxidutsläpp med investeringar i certifierade och verifierade klimatprojekt. Även när husen är klara drivs de med en mycket låg miljöpåverkan.

- Fastigheterna byggs som passivhus som återvinner den värme människor och elapparater i huset alstrar. Det räcker för att värma upp bostäderna större delen av året. De kallaste dagarna tas värme från geoenergi som drivs med el från vindkraft, säger Thomas Karlsson, affärschef på NCC Construction, region Syd.
Inflyttningen beräknas till juni 2012.

Projektet utförs med NCC:s Grönt byggande, där hela byggproduktionen anpassas för att alstra så lite klimatgaser som möjligt, till exempel klimatsnåla bodar, närvarostyrd belysning, maskiner med låg energiförbrukning, effektiv logistik och materialhantering och återvinning.


- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Centralstaden får grönt ljus: "Oj, vad vi har väntat på detta!"

Bygg/Arkitektur Mark- och miljööverdomstolen har nu gett positivt besked gällande utvecklingen av centralenområdet i Göteborg. Domen, som inte kan överklagas, gäller detaljplanen för området norr om Centralstationen i Göteborg och möjliggör att fler delar av projekt Centralstaden Göteborg kan bli verklighet. Fastighetssverige har talat med Henrik Kant, stadsbyggnadsdirektör på Göteborgs stad, om projektet.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige