Image

Veidekke Sverige gör sitt bästa resultat någonsin

RAPPORTER När Veidekke-koncernen i dag presenterar sin rapport för sista kvartalet 2008 samt årsresultatet för 2008, uppvisar Veidekke Sverige AB sitt bästa resultat sedan etableringen i Sverige år 2000.
Publicerad den 13 Februari 2009

Den svenska verksamhetens samlade resultat för 2008 innebär i korthet:
• En årsomsättning på 3,7 miljarder kronor (3,5), det vill säga en omsättning i nivå med 2008.
• Ett årsresultat på cirka 181 miljoner kronor (124), det vill säga en ökning med hela 46 procent.
• En resultatmarginal på cirka 4,9 procent (3,5 procent).
• En orderstock på 2,6 miljarder kronor (2,5).

Efter åtta år på den svenska marknaden är Veidekke nu en etablerad aktör och samarbetspartner inom verksamhetsområdena bygg, anläggning och bostadsutveckling. Under 2008 har verksamheten dessutom kompletterats med en enhet inom kommersiell fastighetsutveckling samt genom förvärv med grustäkter i Stockholm- och Uppsalaregionen. Dessutom har Pål&Grund i Västerås ombildats till en prefabfabrik under namnet V-Prefab.

Resultatmässigt har året varit en stor framgång för Veidekke Sverige. Det samlade årsresultatet är det bästa någonsin och resultatmarginalerna har förbättrats inom de flesta enheter. Ett ambitiöst program att förstärka och utveckla en gemensam företagskultur präglad av medarbetarinvolvering och coachande ledarskap har haft en positiv inverkan på organisationen som andas engagemang och entusiasm, vilket i sin tur påverkar lönsamheten positivt.

- Vi är mycket nöjda med vårt resultat för 2008 som landar på den målsättning vi satt för året. Samtliga enheter går med vinst och flertalet har under året förbättrat sina marginaler kvartal för kvartal. Trots den finansiella turbulensen, ser vi 2009 an med tillförsikt. Inte minst tack vare de infrastruktursatsningar som föreligger och som ger stabilitet åt vår orderstock, säger Per-Ingemar Persson, vd Veidekke Sverige AB.

- Visst har även vi varit tvungna att se över organisationen och inom vissa enheter har vi måst reducera antalet medarbetare, men vi hoppas att konjunkturläget stabiliseras under 2009 så att vi åter igen får fokusera på att optimera verksamheten, tillägger Per-Ingemar Persson.

Bland Veidekke Sveriges pågående projekt kan nämnas tunnelarbete på Norra Länken i Stockholm till ett värde om en miljard kronor, uppförande av kvarteret Bocken åt Fabege i centrala Stockholm till ett värde om cirka 300 miljoner kronor, uppförande av skola i Västra Hamnen i Malmö till ett värde om cirka 75 miljoner kronor och ombyggnation av Dalheimers hus i centrala Göteborg till ett värde om cirka 60 miljoner kronor. Veidekkes nya prefabfabrik, V-Prefab, fick strax innan jul ett uppdrag av Vägverket värt cirka 75 miljoner kronor avseende leverans av barriärelement till samtliga tunnlar i Norra Länken i Stockholm.

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Mårten Othérus blir ny vd för Nordr Sverige: "Finns stora möjligheter"

Karriär Efter 19 år i Veidekke och senare det som blev Nordr så har Mårten Othérus haft titlarna regionchef, affärsutvecklingschef och investeringschef. Nu kan han sätta verkställande direktör på meritlistan. Han berättar om hur han vill ta sig an bolagets utveckling framåt.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige