Image

Västra Götaland ska bli ledande på energisnåla hus

AFFÄRER Västra Götalandsregionens miljönämnd har beslutat om ett fördjupat program för att främja marknaden för energieffektiva hus. Det handlar om både nybyggnationer och renoveringar av äldre fastigheter, som exempelvis miljonprogramsområdena.
Publicerad den 12 Mars 2008

Enligt programmet ska beställare av hus få hjälp och kunskaper, och kommunerna få stöd i sitt arbete för energieffektiv bebyggelse.

Det handlar inte bara om nybyggda hus och passivhus; genom renovering av bostäder från till exempel miljonprogramsområdena kan energianvändningen effektiviseras mycket.

Redan nu leder Västra Götaland utvecklingen av energieffektiva byggnader och passivhus i Sverige. Det finns en rad goda exempel i som Lindåshusen i Göteborg och Brogården i Alingsås.

Målen i det treåriga programmet är:
# Att få minst tio nya demonstrationsprojekt där metoder och teknik kan visas.
# Minst tio procent av alla nya hus ska byggas som passivhus.
# Minst 50 nya västsvenska aktörer ska verka på marknaden för energieffektiva byggnader.
# Majoriteten av alla kommuner i Västra Götaland ska aktivt verka för energieffektiva byggnader.

Miljönämnden har avsatt 24 miljoner kronor för programmet.
- Vad som helst får inte kallas en energieffektiv byggnad. Vi kräver att energianvändningen ska vara avsevärt lägre än för likartade byggnader och att effektiviseringen inte påverkar inomhusmiljön negativt, säger Per Olov Blom, (c) miljönämndens ordförande.

- För nybyggen finns en norm för passivhus, och för ombyggnation får energiförbrukningen inte överskrida Boverkets krav för nybyggen. Dessutom bör energianvändningen halveras för driftel, uppvärmning och varmvatten.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Max Barclay ser risker: "Inte säker på att Sverige är så himla långt före"

Sverige Max Barclay, med titlarna vice vd, Nordenchef och chef för Newsecs nordiska rådgivningsverksamhet, sätter fingret i luften och spanar om hur 2024 utvecklar sig, vilket segment som är hetast just nu och hur de som rådgivare kan dra fördel av utvecklingen av artificiell intelligens, AI.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige