Enligt programmet ska beställare av hus få hjälp och kunskaper, och kommunerna få stöd i sitt arbete för energieffektiv bebyggelse.
Det handlar inte bara om nybyggda hus och passivhus; genom renovering av bostäder från till exempel miljonprogramsområdena kan energianvändningen effektiviseras mycket.
Redan nu leder Västra Götaland utvecklingen av energieffektiva byggnader och passivhus i Sverige. Det finns en rad goda exempel i som Lindåshusen i Göteborg och Brogården i Alingsås.
Målen i det treåriga programmet är:
# Att få minst tio nya demonstrationsprojekt där metoder och teknik kan visas.
# Minst tio procent av alla nya hus ska byggas som passivhus.
# Minst 50 nya västsvenska aktörer ska verka på marknaden för energieffektiva byggnader.
# Majoriteten av alla kommuner i Västra Götaland ska aktivt verka för energieffektiva byggnader.
Miljönämnden har avsatt 24 miljoner kronor för programmet.
- Vad som helst får inte kallas en energieffektiv byggnad. Vi kräver att energianvändningen ska vara avsevärt lägre än för likartade byggnader och att effektiviseringen inte påverkar inomhusmiljön negativt, säger Per Olov Blom, (c) miljönämndens ordförande.
- För nybyggen finns en norm för passivhus, och för ombyggnation får energiförbrukningen inte överskrida Boverkets krav för nybyggen. Dessutom bör energianvändningen halveras för driftel, uppvärmning och varmvatten.
Presenteras av Pattern Geographic
Presenteras av WeOffice
Bolag Liten milstolpe passerad i bolagets ägande.
Kommentera
När du lämnar en kommentar måste du uppge e-post, den används endast till att informera dig om svar på din kommentar och visas inte för andra besökare.