Image
Vakansgraden är den näst högsta noteringen sedan Uppsala-kartläggningarna inleddes.
Vakansgraden är den näst högsta noteringen sedan Uppsala-kartläggningarna inleddes. Bild: Heba

Vacklande kontorshyresmarknad i Uppsala

Uthyrning Citymark Analys kartlägger i detalj vakanser och uthyrningar på kontorshyresmarknaden i Uppsala och andra större städer två gånger om året. I vårens kartläggning framkommer att uthyrningarna minskade under 2022, både räknat i antalet hyresavtal och i uthyrda kvadratmeter.
Publicerad den 4 Maj 2023

Sammantaget noteras 61 tecknade hyresavtal om sammanlagt knappt 28 000 kvadratmeter. Detta är lägre än det historiska genomsnittet och står i skarp kontrast till övriga städer där uthyrningar ökat markant och till och med satt nya rekord på vissa ställen.

Vakansgraden i centrala Uppsala har ökat från 8,7 procent i höstas till 9,3 procent i dagsläget. Detta är den näst högsta noteringen sedan Uppsala-kartläggningarna inleddes. Jämfört med i höstas noteras vakansuppgångar framför allt i det äldre segmentet medan vakanserna i det nyare segmentet fortsatt minska.

De senaste tio åren har utbudet av moderna kontorsytor i Uppsala ökat medan det äldre, omoderna segmentet minskat i storlek. Uppsalamarknaden verkar ha drabbats hårdare än andra städer av pandemin och den lågkonjunktur vi är på väg in i. Vakansuppgången har varit betydligt snabbare än i exempelvis Stockholm.

- Redaktionen
red@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Stefan Dahlbo: "Vi ser svarta svanar flyga omkring"

Bolag Ett tråkigt år. Det är vd Stefan Dahlbos utblick för marknaden 2024 som han delger på presentationen av första kvartalet för Fabege. Stora utflyttningar och långa hyresförhandlingar är två av de faktorerna som han ser med oro på.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige