Tiovåningshuset lutar i både form och rent fysiskt mot 1950-talsbebyggelsens punkthus
på andra sidan gatan.
Putsegården från 1700-talet är en historiskt viktig kvarleva från Lundbys rika jordbrukshistoria.
I början av 2000-talet var husen tyvärr i så dåligt skick att de inte gick att rädda. Etikhus, tillsammans med What arkitektur, har nu återskapat Putsegården och låtit ekonomibyggnaden bli en del av ett helt nytt hus, inspirerat av vinklar och färger från den under generationer påbyggda gården.
En noggrann antikvarisk dokumentation från 1940-talet låg till grund när mangårdsbyggnaden återuppbyggdes. Fönstren har maskindraget glas som ser ut som handblåst, på taket ligger återanvänt lertegel och listverken ser ut som de ursprungliga.
- Vi arbetar gärna med projekt där gammalt samsas med nytt. Köket i mangårdsbyggnaden är platsbyggt och våra erfarna hantverkare kunde där rädda och återanvända en fin skafferidörr, säger Ulf Werner, delägare i Etikhus.
Den mer moderna delen av nya Putsegården hålls ihop estetiskt genom att samma material används på väggar och tak. Aluminiumplåt valdes tack vare sin långa hållbarhet och låga vikt. Plåttäckning är också ett traditionellt hantverk, som knyter an till den äldre bebyggelsen.
- Vi på Etikhus är stolta över att ha färdigställt detta unika projekt. Den entusiasm och det goda samarbete som funnits mellan arkitekt, entreprenör, Göteborgs stad och alla andra inblandade har också bidragit till det fina resultatet, säger Ulf Werner.
Presenteras av Pattern Geographic
Presenteras av WeOffice
Bolag Liten milstolpe passerad i bolagets ägande.
Kommentera
När du lämnar en kommentar måste du uppge e-post, den används endast till att informera dig om svar på din kommentar och visas inte för andra besökare.