Image

Tornet tar första spadtaget på Öster Mälarstrand

Bygg/Arkitektur I dag tas det första spadtaget för förskolan i kv. Triton i Västerås. Fastigheten uppförs av Tornet Bostadsproduktion i samarbete med Västerås stad.
Publicerad den 15 Juni 2016

Etapp III på Öster Mälarstrand, nära Kokpunkten var tidigare uppställningsyta för båtar, men omvandlas nu till Västerås första strandnära hållbara teknik- och miljöstadsdel.

Först ut är kv Triton som får egen förskola med 4 avdelningar i bottenvåningen och totalt 101 hyreslägenheter, fördelat ettor till fyror. Fastigheten uppförs av Tornet Bostadsproduktion och Västerås stad i samarbete.

Kv. Triton byggs med mycket höga ambitioner inom klimateffektivt byggande, social hållbarhet och grön design i fokus.

Magnus Edström, (MP) Ordförande Fastighetsnämnden;
- Härligt att etapp 3 nu kommer igång med första byggnationen i form av en förskola. Skall bli intressant att följa stadsdelens utveckling, eftersom nya grepp testades i samband med tilldelning av byggrätter, då urval enbart gjordes på kvalitativa grunder med utgångspunkt i social och ekologisk hållbarhet.

Amanda Agestav (KD) Kommunalråd;
- Det här projektet visar att vi sätter barnen i första rummet. Antalet barn i Västerås ökar och behovet av nya förskoleplatser växer. Jag är glad för det samarbete som vi haft i detta projekt.
Den första fastigheten i kv. Triton med upplåtelseformen hyresrätt går nu igång.

Per-Olov Gatu, projektchef Tornet;
- Vi är långsiktiga ägare med egen bostadsförvaltning och vi satsar på miljön, med låg energiförbrukning och individuell mätning av varmvatten och el. Vi har cykelparkering på loggior i fasad där cyklarna står säkert nära den egna bostaden under tak. Och vi kommer att ha cykel- och bilpooler, med minst en eldriven lastcykel, cykelkärror och gästcyklar.

Tornet vill skapa en unik klimateffektiv grön fastighet med hyresrätter och förskola ihop med fräck design. Förskolan blir ytterst yteffektiv med eget tillagningskök och utbildade egna kockar. Något utöver det vanliga och allt för barnens bästa, säger

Per-Olov Gatu, projektchef Tornet.
- Intresset är rekordstort med 25 inkomna förslag för hela det nya området inom Öster Mälarstrand. Hela stadsdelen skall utgöra det senaste inom hållbart byggande, gröna gårdar, trähus, miljörum, solceller, bil- och cykelpooler och nytänkande överhuvudtaget. Något utöver det vanliga, är den gemensamma nämnaren, säger Ulf Edvardsson, projektledare på fastighetskontoret Västerås stad.

Byggstart hösten 2016, men förskolekvarteret går igång redan nu våren/sommaren 2016.
Öster Mälarstrand är ett av Västerås stora utvecklingsområden och utgör tillsammans med Lillåudden och Östra hamnen en del av översiktsplanen för centrala Mälarstranden som fullt utbyggt kan komma att innehålla ca 4 000 lägenheter.

Tornet ägs av Riksbyggen, Folksam, Peab och Balder.

- Henrik Ekberg
henrik@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Milstolpe för Kistas stora omvandling när Klövern tar sig an 900 bostäder

Bostäder Med Kista Square Garden och 900 bostäder mitt i centrala Kista så tar Klövern sig an en ofantligt stor omvandling när Ericssons gamla kontor, intill gallerian, ska gå från kontor till bostäder och levande blandstad. Rickard Langerfors, vd för Klövern berättar om det något ovanliga projektet när Fastighetssveriges reporter mötte upp honom på plats i ett soligt Kista.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige